NutraIngredients meldt dat de Engelse overheid maatregelen overweegt om het zg. neurale buis-defect bij baby's te voorkomen. Dit defect kent verschillende vormen, w.o. de in de volksmond bekende 'open rug' en het 'kattenkopje'.
Recent onderzoek zou aantonen dat maar liefst 6% van alle pasgeborenen met dit type afwijkingen ter wereld komt. Reden dus om op te treden. Het antwoord: voedingspolitiek. Open ruggetjes en soortgelijke defecten kunnen deels worden voorkomen door de juiste voeding. Folaten spelen daarin een belangrijke rol. Om die reden wordt zwangere vrouwen - en zelfs vrouwen die zwanger willen worden - aangeraden de bekende foliumzuur-tabletjes (vitamine B9) te slikken. Geconstateerd is dat te weinig vrouwen dit ook daadwerkelijk doen.
Dit is voor de Engelse overheid reden te overwegen voeding te verrijken met vitamine B9.

Omdat brood door veel mensen wordt gegeten, worden graanproducten gezien als het ideale middel om mensen ongemerkt meer vitamine B9 binnen te laten krijgen. In de VS en Canada wordt dit sinds het eind van de jaren '90 reeds gedaan. De resultaten zijn opvallend. In de VS zijn neurale buis-defecten bij pasgeborenen afgenomen met 25%. Canadese cijfers laten zelfs een halvering zien.

Voedselversterking door middel van brood en bijv. pasta blijkt bovendien efficienter dan het eten van folaten-rijke voeding*. Onderzoek laat zien dat de opname uit verrijkte voeding 60% hoger ligt dan uit natuurlijke voeding!

Kijkend naar dit soort voorbeelden zien we dat volksgezondheid een zaak wordt van actieve voedingspolitiek. Van een curatieve manier van denken gaan we naar een preventieve, of - om het in een makkelijke one-liner te zeggen - 'van sickness gaan we naar wellness'


* Folaten komen vooral voor in groene groenten (spinazie, asperge, groene bonen, groene kool enz.), droge bonen, wortelen, fruit (vooral banaan), kiwi en citrusvruchten en volkorenbrood. Ook orgaanvlees, eieren, tarwekiemen en aardappelen bevatten foliumzuur. Ook kazen met een witte korst, zoals camembert en brie, bevatten veel foliumzuur.
Dit artikel afdrukken