De Britse organisatie Consensus Action on Salt & Health (CASH) werkt al jaren aan het terugdringen van zoutgehaltes in levensmiddelen. Recent nam de organisatie 650 kant-en-klare salades, verkocht door supermarkten, (fastfood)restaurants en cafés, onder de loep.

69% orange, 15% rood
De resultaten waren teleurstellend. Ondanks een aanzienlijke reductie van het zoutgehalte (35% sinds 2005) bevat nog steeds 69% van de salades zoveel zout dat ze een oranje-stoplicht markering zouden krijgen, en 15% zelfs een rood. Sommige salades bevatten zoveel zout dat met één portie meteen de hele dagelijks aanbevolen maximale hoeveelheid binnenkomt. Vooral de salades van de fastfoodketens scoorden hoog op zout. Maar ook bij de supermarkten was veel zout te vinden: zelfs sommige salades die als gezond aangeprezen worden bevatten ongezond veel zout, schrijft FoodNavigator. CASH vond ook salades waar nauwelijks zout in zit.

Salade, afgeleid van 'gezouten'
Een aardig weetje: het woord salade is niet afgeleid van het Nederlandse woord sla maar van het vulgair Latijnse werkwoord salare dat zouten betekent. Herba salata was een gezouten gerecht van tuinkruiden en moestuinplanten. In het Frans werd dat 'salade' en het Italiaans 'insalata'. Er hoort dus wel wat zout in de salade, anders is het gewoon sla.
Dit artikel afdrukken