De Utrechtse onderzoeker Floor Kroese zegt een nieuwe factor gevonden te hebben voor het chronisch slaaptekort en al moe wakker worden waar veel Nederlanders last van zeggen te hebben. Sowieso slapen Nederlanders één uur minder dan 40 jaar geleden. Als factoren voor slecht slapen zijn allerlei (externe) oorzaken aangedragen: stress, de 24-uurssamenleving, werkdruk, social media en tablets, TV en smartphone.

Floor Kroese sloeg een ander onderzoekspad in. Zij ondervroeg 177 proefpersonen (zonder slaapproblemen) over hun uitstelgedrag, de neiging klusjes op de lange baan te schuiven. Daaruit bleek dat de mensen met het meeste uitstelgedrag (met een fraai woord procrastineerders genoemd) ook het meeste last hadden van vermoeidheid en slapeloosheid. Het onderzoek verschijnt binnenkort in het blad Frontiers in Psychology.

In de Volkskrant zegt neuroloog Hans Hamburger (Amsterdam WaakSlaapCentrum en de Boerhaavekliniek) dat hij 'het een grappig en belangrijk onderzoek vindt': "Omdat het slaaptekort vanuit een ander perspectief wordt benaderd, namelijk gedrag. Meestal wordt gekeken naar leeftijd of externe omstandigheden zoals het blauw-groene licht van de computer en de mobiele telefoon die de slaap uitstellen."
Dit artikel afdrukken