Britse supermarktpesto is veel te zout, schrijft The Guardian. Twee pesto's van het merk Scala, in Engeland het meest verkocht, bevatten 30% meer zout dan zeewater. Beide varianten zijn zelfs nog zouter geworden sinds de vorige meting uit 2009. Dat blijkt uit onderzoek van de actiegroep Consensus Action on Salt & Health, kortweg CASH. Scala overtreedt daarmee regelgeving van Public Health England, de Britse zorgautoriteit. Ook drie andere merken bevatten te veel zout. CASH noemt het zoutgehalte 'een nationaal schandaal' en roept Public Health England op strikt te handhaven op de naleving van de 2017 salt targets, die zijn opgesteld door de Britse overheid.

Belangenorganisatie Food and Drink Federation (FDF) zei in een reactie dat het zoutgehalte van pesto varieert, afhankelijk van de hoeveelheid Parmezaanse kaas die er in het recept gebruikt wordt. "Parmezaanse kaas is een beschermd product. Dat beperkt de mogelijkheden om het product aan te passen." Volgens de FDF heeft de voedingsindustrie het zoutgehalte over de hele linie met 8% teruggebracht in het kader van de 'Responsibility Deal'.
Salt reduction: targets for 2017 - GOV.UK
Reageer
  • Deel
Druk af