Papieren tassen, big shoppers en rolkarretjes zijn bezig aan een opmars. Het plastic tasjesverbod dat op 1 januari van kracht werd, zorgt voor een sterke daling van het aantal plastic tasjes dat winkeliers uitgeven.

Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Groothandelaar in verpakkingsmaterialen Fred Henneke ziet een daling van zo'n 25%. Ondertussen zoeken winkeliers steeds vaker naar alternatieven die ze wél gratis mogen meegeven. Henneke ziet een stijging van 20% in de verkoop van papieren draagtassen.

Linda Nijenhuis van Milieu Centraal pleit dan ook voor een algeheel verbod op eenmalig te gebruiken gratis draagtasjes. "Als je kijkt naar alle milieufactoren dan is een papieren draagtas meestal vervuilender dan een plastic tasje", zegt ze tegen de NOS. Ten onrechte hebben mensen het idee dat papier veel milieuvriendelijker is dan plastic, voor een papieren tas is veel meer materiaal nodig om dezelfde draagkracht te krijgen. Door het tasjesverbod worden we allemaal wel bewuster. Nijenhuis roept iedereen op om tasjes te gebruiken die herbruikbaar zijn.

In Engeland ging het tasjesverbod een half jaar eerder in. Consumenten betalen 5p voor een draagtas, winkeliers moeten alle opbrengsten aan goede doelen doneren na aftrek van 'redelijke kosten'. Morrisons, Asda en Waitrose doneren alle opbrengsten minus de BTW aan een goed doel. Dit betekent een donatie van 4.16p per tas. Tesco trekt ook de administratiekosten af en doneert 3p per uitgegeven tas. Sainbury's doneert maar ongeveer 1p per tas. De keten is overgestapt op stevigere, herbruikbare versie. Daarom hoeven ze ook niet aan dezelfde regels te voldoen en mogen ze zoveel doneren als ze willen, aldus The Guardian.
NOS - 'Niet langer voor elk wissewasje een ander tasje'
Reageer
  • Deel
Druk af