Een hoge bloeddruk is één van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Als je op jongere leeftijd al een licht verhoogde bloeddruk hebt, zogeheten prehypertensie, is de kans groot dat je later hoge bloeddrukpatiënt wordt.

12 keer per week buitenshuis eten
Onderzoekers van de Singaporese Duke-NUS universiteit gingen op zoek naar leefstijlfactoren die bijdragen aan het ontwikkelen van een verhoogde bloeddruk. Ze onderzochten 501 studenten, van wie de leeftijd, bloeddruk, BMI, leefstijl en activiteiten werden vastgelegd. Van deze groep bleek 38% maar liefst 12 maaltijden in de week buiten de deur te eten.
Van de deelnemers had 27,4% hypertensie. Opvallend was dat dit voor 49% van de mannelijke proefpersonen gold, maar slechts voor 9% van de vrouwen. Aan hypertensie leed 2,2% van de onderzoeksgroep.

Verband verhoogde bloeddruk en restaurantbezoek
De mensen met een hoge of licht verhoogde bloeddruk bleken een hogere BMI te hebben, minder te bewegen, vaker te roken en vooral vaker buiten de deur te eten dan de mensen met een normale bloeddruk. Uit de statistische analyse van de verzamelde gegevens kwam een verrassend verband naar boven tussen het aantal maaltijden buitenshuis en een verhoogde bloeddruk. Slechts één extra maaltijd buiten de deur verhoogde de kans op prehypertensie al met 6%.

Het nieuws in dit onderzoek is de bewezen associatie tussen een verhoogde bloeddruk en buitenshuis eten.
Eén extra maaltijd buiten de deur verhoogde de kans op prehypertensie al met 6%
Van eten in restaurants is al wel aangetoond dat het leidt tot een hogere calorie-inname en het binnenkrijgen van meer vetten en meer zout. Dat zijn eetpatronen die mogelijk samenhangen met een verhoogde bloeddruk.

Basis voor beleid en leefstijladvies
"Ons onderzoek [..] maakt duidelijk welke met (pre)hypertensie samenhangende leefstijlfactoren mogelijk aan te passen zijn en toepasselijk zijn op jonge volwassenen wereldwijd, vooral die van Aziatische afkomst", zegt dr. Tazeen Jafar in Eurekalert. Volgens hem zijn de bevindingen een goede basis om een gedragsverandering te bereiken voor zijn onderzoeksgroep. Zowel beleidsmakers als artsen kunnen er maatregelen op baseren. Zo zouden voedingsrichtlijnen minder vet en zout in restaurantmenus kunnen voorschrijven. En kunnen artsen jongvolwassenen, in het bijzonder jonge mannen, beter bewust maken van hun risico op een verhoogde bloeddruk bij een bepaalde leefstijl.

Dr. Jafar is van plan in Singapore een vervolgonderzoek op te zetten naar het effect van zulke aanpassingen op de bloeddruk.

Het onderzoek is verschenen in the American Journal of Hypertension.

Fotocredits: Singaporees eethuis, miss_yasmina
Dit artikel afdrukken