De omzet van de Amerikaanse vleesgigant Tyson Foods steeg in het fiscale vierde kwartaal, dat loopt van juli tot en met september, met ruim 10% tot $12,8 miljard. De winst verdubbelde zelfs (+103%) en steeg tot $1,358 miljard. De goede baten dankt Tyson Foods aan de recordhoge vleesprijzen in de Verenigde Staten.

Verkoopvolumes omlaag
De omzetstijging is op het eerste opmerkelijk, gezien de verkoopvolumes achteruit hollen. De verkochte volumes varkensvlees lagen in het vierde kwartaal 17,7% lager dan dezelfde periode vorig jaar. De afgezette volumes rundvlees liepen met 15,4% terug, terwijl de afzet van pluimveevlees met 5,9% daalde. Wel moet worden opgemerkt dat het vierde kwartaal vorig jaar een week extra telde.

Maar ook als daarop wordt gecorrigeerd, blijven de verkopen in 2021 flink achter. Naar eigen zeggen komt dit door lagere dieraantallen in de Verenigde Staten en krapte op de arbeidsmarkt. Dat de omzet toch fors hoger uitvalt, is te danken aan de vleesprijzen die overall met 22,5% zijn gestegen.

Beursnotering in de lift
Het fiscale jaar 2021 is met het voltooien van het vierde kwartaal afgesloten. De omzet komt uit op $47 miljard, tegenover $43 miljard in 2020. De winst steeg met bijna 50% tot $3,06 miljard. De goede resultaten stralen af op de beurskoers van Tyson Foods. Het aandeel is dit jaar al met 30% gestegen tot $84.

beurskoers Tyson Food BB


Voor fiscaal jaar 2022 is de Tyson-directie positief. De omzet wordt geraamd tussen $49 miljoen en $51 miljard, aangezien de vleesprijzen waarschijnlijk vasthouden aan de hoge prijsniveaus. Daarbij ligt er een bezuinigingsplan klaar met als doel om voor 2024 jaarlijks $1 miljard te saneren.


Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodlog, Foodbusiness en Boerenbusiness.
Dit artikel afdrukken