De onderzoekers van het Chinese Tianjin Hospital vonden geen verschil in het risico op fracturen tussen personen die geen behandeling, placebo, vitamine D, calcium of beide supplementen hadden kregen. Daarom concluderen ze dat het gebruik van supplementen geen duidelijk voordeel had, ongeacht de dosis, geslacht, voorgeschiedenis van breuken of hoeveelheid calcium in de voeding.
De onderzoekers zijn nogal stellig in hun oordeel: "onze bevindingen ondersteunen het routinematig gebruik van deze supplementen niet”. Aan Reuters laat hoofdauteur Zhao weten dat de huidige richtlijnen moeten worden gewijzigd. “Wij denken dat het verbeteren van de levensstijl, genoeg beweging en voldoende zonlicht en het aanpassen van de voeding belangrijker kan zijn dan het innemen van deze supplementen." Voor mensen die in verzorgingshuizen, verpleeghuizen of andere instellingen wonen, kunnen de supplementen volgens de auteurs mogelijk wel nuttig zijn. “Die hebben meer kans op osteoporose als gevolg van een combinatie van slechte voeding, minder blootstelling aan zon en andere factoren”.
De studie zou aan een aantal tekortkomingen lijden, schrijft de Washington Post. De doseringen zijn niet altijd eenduidig. De in het lichaam bij de start van experimenten aanwezige vitamine D is niet altijd gemeten. En niet alle experimenten zouden van even hoge kwaliteit zijn.
Sinds 2013 bestaan er in de VS al twijfels over het gebruik van suppletie met calcium en vitamine D. De U.S. Preventive Services Task Force zei destijds dat er onvoldoende bewijs is voor een positief effect van de supplementen bij oudere volwassenen zonder osteoporose of vitamine D-tekort. De bekende Amerikaanse voedingskundige Marion Nestle steunt die visie.
In Nederland adviseert de Gezondheidsraad, naast de hoogrisicogroepen, vrouwen vanaf 50 jaar en mannen en vrouwen vanaf 70 jaar suppletie van vitamine D (en calcium) ter preventie van botbreuken en vallen. In het achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015 concludeert de commissie dat een effect van het gebruik van 10-20 microgram vitamine D per dag in combinatie met 1 (0,5-1,2) gram calcium per dag uit supplementen het risico op fracturen bij ouderen verlaagt met ongeveer 10% en op heupfracturen met 15%. De Raad noemt de bewijskracht "voor beide effecten groot.”
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Klopt Paul... mineralen als magnesium zijn ook onmisbaar. De kwaal voorkomen is nog beter!
Levenslange (lichte) tekorten hebben vele gevolgen.... niet alleen osteoporose (een ontstekingsproces) of verminderde botdichtheid. En vergeet ook zeker de flavonolen niet!!! Die van belang zijn bij vele bepalende mRNA processen. Er wordt vaak naar magnesium gegrepen als dé eerste oplossing voor een aantal 'ouderdomskwaaltjes' door 'natuurgenezers'. Dat is verre van volledig. Zeker als je bedenkt dat (natuurlijk gefermenteerde) gedroogde pruimen effectiever zijn dan chemische ontstekingsremmers (NSAID's), toegepast bij osteoporose (e.a.), met veel minder nare mogelijke bij-effecten (en leidend tot botherstel). Ook bij bepaalde andere flavonolen (zoals curcumine) zijn zeer significante effecten op het ontstekingsniveau en de weerstand geconstateerd.
Men zal bij botbreuken eerder ,moeten nakijken of het geen osteoporose is ,daarna kan men gerichte hulp verlenen met magnesium bv beter resultaten bij herstel.
ps @8:
Wat betreft olie: zie de fb van Jaap Seidell over olijfolie (en mijn verdere commentaar). Los daarvan: Omega3 en 6 moeten in balans zijn, zo is al uit lang geleden discussies hier op FL gebleken. Olie kan een pest zijn.. maar ook een zegen.
Er is nog veel meer mogelijk. Darmflora, natuurlijk gefermenteerde pruimen met name, 'snelle' suiker beperking... het hele dieet, beweging en zonlicht... veel heeft ook te maken met het 'lage graad ontstekingsniveau'.
Vitamine D is heel belangrijk. Botvorming is slechts één aspect (waar de rol bij botvorming niet losstaand gezien mag worden van andere essentiële factoren) Vitamine K eveneens, zoals Gert terecht opmerkt. Die chemische bi*.. verbindingen waar je het over hebt zijn de pest, zo is gebleken.
Statines in pilvorm (ze komen goed natuurlijk voor) hebben (waarschijnlijk) tot de dood van een vriend van mij geleid (overall spierzwakte=>hartstilstand|). Hoe behulpzaam ze misschien ook kunnen zijn (waar ik mijn twijfels over heb) is dit een wrang gevolg.
Bij Combipil op mijn site wat meer info hierover. Net zoals bij Vitamine D en K1/2. Niet compleet (de tijd/ ruimte ontbreekt me)... maar geeft een aardige indruk op basis van vele onderzoeken. Ook recente (Vitamine K en Combipil onlangs een update).
Terecht aandacht van Theo voor de rol van vitamine K2 bij o.a. botontkalking. En de (onnodige?) statines die vitamine K2 buiten spel zetten.
Ook veel gebruikte plantaardige oliën en vetten doen dat. Met als mogelijk gevolg hersenbloedingen, nierschade, diabetes, hart- en vaataandoeningen.