In de Ondertussen van dinsdag 21 januari vallen mij deze berichten op:

- de Belgische start-up AeroCircular (NOS) reduceert vliegtuigen tot losse onderdelen en verkoopt deze vervolgens voor een tweede leven. Dat leven kan in een nieuw vliegtuig starten, zoals tweedehands motoren. Of daarbuiten, in een cockpit als vliegsimulator bijvoorbeeld. Als dat niet lukt, wordt het materiaal zoveel mogelijk hergebruikt. De mannen van het recyclebedrijf zijn realistisch: ze moeten er wel geld mee kunnen verdienen. Ondanks dat hergebruik van materialen en grondstoffen hard nodig is - niet alleen in de luchtvaart - loopt het volume materialen dat gerecycled wordt terug, aldus onderzoekers (RTL) van de organisatie Circle Economy. Niet onbegrijpelijk, want nieuwe grondstoffen gebruiken is nog altijd goedkoper.

- de Anonieme Overeters (AO) bestaan 60 jaar. Deze hulporganisatie - vergelijkbaar met het beter bekende Anonieme Alcoholisten - helpt mensen die dwangmatig eten. AO is een hulpprogramma voor mensen die een obsessieve zucht naar eten hebben. Met een vreetbui proberen overeters bijvoorbeeld negatieve emoties te onderdrukken. Naar schatting leiden 200.000 Nederlanders aan deze relatief onbekende eetstoornis. De Ochtend Show van het AD wijdde een aflevering aan de 60-jarige verjaardag. Woordvoerder van AO Heleen vertelt over haar ervaringen. Ze wil anoniem blijven en komt niet in beeld. In plaats daarvan zie je blote voeten op weegschalen.

- tijdelijke winkeldisplays, met paaseitjes of andere seizoenslekkernijen, hoeven voortaan niet meer in de papierversnipperaar. Jumbo gebruikt vanaf deze week herbruikbare én slimme displays van het Belgische bedrijf Pure Value (Retail Detail) in zijn Belgische en Nederlandse filialen. De display blijft op de winkelvloer staan. Met een sleeve kan de winkelier aangeven of het om kerstzoetigheden of lokale biertjes gaat. Dat scheelt gesleep met displays en karton. De demonstratiemeubels zijn bovendien slim; ze meten hoeveel er al verkocht is. Klanten moeten dus niet stiekem een ander product in de displays leggen.

De matige vorst van afgelopen nacht is uitzonderlijk laat (AD). De NVWA heeft te weinig dierenartsen in dienst voor de controle van slachthuizen; volgens minister Schouten is dat tekort niet de oorzaker van problemen in slachthuizen (NOS). In de Mail Online kun je gluren naar de top-10 van dikste Australische steden.
Het lijkt erop dat Nederlanders filerijden accepteren als gebruikelijk onderdeel van hun woon-werkverkeer (AD). Deze 63 partners (Adformatie) ondersteunen de komende Week zonder Vlees (9 t/m 15 maart).

In Davos voltrok zich vandaag een bijzonder theater. Tijdens het World Economic Forum schepte President Trump van de VS, die thuis met een impeachment procedure zit, flink en lang op over al zijn grote daden voor de Amerikaanse economie en de banen die hij voor gewone Amerikanen heeft weten te scheppen. "Gods werken moeten we eren", zei hij; maar we moeten geen probleem maken apocalyptische verhalen die over het klimaat verteld worden. Greta Thunberg wees er nog eens op dat de wereld in een diepe klimaatcrisis is beland, waar niets aan gedaan. (NOS)

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken