Volwaardige voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijke factoren die bijdragen aan het op peil houden van de kwaliteit van leven bij ouderen. Maar over voedingsproblemen bij ouderen bestaan ook nog veel onduidelijkheden. Wanneer zijn ouderen ondervoed? Welke wetenschappelijke onderbouwing is er? Welke voeding hebben ouderen nodig bij dementie? Hoe kunnen zorgprofessionals inspelen op ondervoeding bij ouderen? Hoe stel je de diagnose?

Dit soort vraagstukken komt tijdens het Nationaal Ouderen en Voeding Congres aan bod.

Programma
Amir Ahmed, klinisch geriater (GerCare), opent het congres. In de ochtend licht Maurits Vandewoude, geriater (Universiteit Antwerpen), de nieuwe Europese dieetbehandelingsrichtlijnen toe over ondervoeding en sarcopenie, het leeftijds-gerelateerde verlies van spiermassa en spierkracht. Luc van Loon, hoogleraar bewegingswetenschappen en voeding (Universiteit Maastricht), bespreekt spiermassa-verlies bij ouderen en eiwitinname.

Na de lunch zijn verschillende parallelprogramma's. Onderwerpen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld voedingsadviezen in de palliatieve zorg, doorAnja Boot,verpleegkundig specialist palliatieve zorg (Ziekenhuis Gelderse Vallei). Ook nieuwe ontwikkelingen binnen voeding voor ouderen met kauw- en slikproblemen (door Mariska Dute,diëtist bij Innopastry), voedingsadviezen voor ouderen met de ziekte van Parkinson (door Anja Boot,verpleegkundig specialist palliatieve zorg (Ziekenhuis Gelderse Vallei), over voedingsadviezen in de palliatieve zorg en vertelt Karin Overbeek, coördinator Diëtetiek ParkinsonNet) staan op het programma.

Tussendoor is er tijd en gelegenheid om van zaal te wisselen.

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Klik voor het volledige programma-overzicht met alle sprekers hier.

Informatie:
Datum: 22 maart 2019
Tijd: 08:15 – 17:30 uur
Locatie: Congrescentrum de Reehorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede
Prijs: standaard €260, artsen €300, studenten Voltijd* €160.

*Studenten dienen een kopie van hun collegekaart naar GerCare Consulting te sturen. Deze korting is alleen geldig voor voltijdstudenten mbo, hbo of universiteit. Er zijn 5 plaatsen beschikbaar voor studenten.

Aanmelden: via deze link.
Dit artikel afdrukken