De Tweede kamer nam dinsdag 21 april het amendement van Sjoera Dikkers op de Warenwet aan. Bedrijven die de Warenwet overtreden, kunnen voortaan bestraft worden met boetes die kunnen oplopen tot € 810.000. Dat meldt De Consumentenbond in een persbericht. De Bond ijvert al jaren voor hogere boetes die de NVWA zou moeten kunnen opleggen. Voorheen bedroeg het maximale boetebedrag hooguit € 4.500 en kwamen bedrijven makkelijk weg met forse overtredingen van de Warenwet.

'Huidige boetes zijn een lachtertje'
Bart Combée, directeur Consumentenbond: "Consumenten zijn de afgelopen jaren keer op keer opgeschrikt door voedselschandalen. Dit maakte de noodzaak van hogere boetes door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pijnlijk duidelijk. De huidige boetes zijn een lachertje en onvoldoende afschrikwekkend. Door hogere boetes uit te delen aan bedrijven die de regels voor voedselveiligheid aan hun laars lappen, zijn consumenten beter beschermd."

Met de hogere boetes sluit de Warenwet aan bij andere 'boetekaders die gebruikelijk zijn voor marktpartijen'. Toezichthouders zoals de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kunnen met bijvoorbeeld de Mededingingswet en de Wet Oneerlijke Handelspraktijken al veel hogere boetes opleggen, licht een woordvoerder van de Consumentenbond toe. Het amendement kreeg instemming van de SP, Groen Links, PvdA, D66, ChristenUnie, PVV en een aantal van de kleine partijen.

De vorige week door de Keuringsdienst van Waren blootgelegde fraude met kalkoenvlees dat als lam werd verkocht, wordt met dit soort bedragen te riskant. Een boete van € 4.500 betaalt een frauderende slager lachend. Wie € 810.000 moet afrekenen, is zijn bedrijf kwijt en past dus wel op.

Fotocredits: 'Vicious looking dog that could bite', State Farm
Dit artikel afdrukken