In een Kamerbrief schrijven ministers Schouten van Landbouw en De Jonge van Volkgezondheid dat uit het vervolgonderzoek naar aanleiding van de eerste nerts-op-mens besmetting gebleken is dat het virus bij vier zieke medewerkers identiek is aan het virus bij de nertsen.

In totaal zijn 5 nertsenstallen besmet met het coronavirus. In twee gevallen zijn de nertsen ziek geworden van een mens (dus mens-op-nerts-besmetting). In de andere gevallen is nog niet duidelijk hoe het virus bij de nertsen terecht is gekomen, al wijst een aantal boerderijkatten waarbij antistoffen en virusdeeltjes zijn aangetroffen op besmetting via katten. Dat zou weer kunnen betekenen dat mensen mogelijk ziek kunnen worden van een kat die een nerts heeft besmet.

In de Telegraaf zegt hoogleraar diergeneeskunde Arjan Stegeman dat niet alleen katten en fretten maar ook hamsters en konijnen gevoelig zijn voor corona. Volgens Stegeman zijn honden minder gevoelig dan katten. Varkens, kippen en eenden zijn al evenmin gevoelig, zegt Stegeman, en "voor ratten en muizen zijn we ook niet bang.”

De dierenartsen zijn van mening dat er 'te geruststellende' berichten uit Den Haag kome
'Ruimen'
Nertsenfokker Huub Kuijpers uit Deurne maakt zich op Omroep Brabant wel grote zorgen. Hij is één van de vier door nertsen besmette zieken. Het liefst zou hij zijn bedrijf laten ruimen. "Maar dat is niet aan mij, daar moet het ministerie over beslissen." Kuijpers krijgt bijval van een aantal dierenartsen in Brabrant, die een brandbrief naar het ministerie gestuurd hebben om op ruiming aan te dringen. De dierenartsen zijn van mening dat er 'te geruststellende' berichten uit Den Haag komen en dat het onderzoek langer doorgezet moet worden omdat er nog te veel onzekerheden zijn. "Bij de bedrijven waar de infectie later is vastgesteld, en waar de symptomen nog volop aanwezig waren, zijn geen onderzoeken gedaan. Dat verbaast ons”, zegt een van de dierenartsen. Ook vindt op dit moment een geboortegolf plaats bij de nertsen. "Niet afschalen dus. In de komende weken en maanden moet blijken in hoeverre de moederdieren de antistoffen hebben doorgegeven aan de pups en hoe gevoelig die dus zijn. Er komt een cruciale fase aan.”

In de Nederlandse politiek is afgesproken dat de nertsenfokkerij in 2024 tot een einde zal komen. Voor de oppositiepartijen in de Tweede Kamer is de nerts-op-mens-besmetting in elk geval aanleiding om de uitfasering te versnellen. "Leg vandaag nog de nertsenfokkerij stil en start met een fokverbod. Bont is nooit belangrijker dan mensenlevens," aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Volgens minister Schouten was het tot nu toe nog niet nodig om dieren te ruimen. Later deze week komt de bewindsvrouw mogelijk met extra maatregelen.
Dit artikel afdrukken