In 2014 kwam Joel Salatin voor het eerst voor een Nederlands publiek te staan, om zijn knuppels ook hier in het hoenderhok te gooien. Zijn Masterclass aan tientallen boeren heeft hen vervolgens geen windeieren gelegd; zij zijn er mooie dingen mee gaan doen, en het gaat hen goed.

Op 20 en 21 april staat meester Salatin hier opnieuw twee volle dagen voor de klas. Salatin doet dan uitgebreid uit de doeken hoe zijn familiebedrijf Polyface Farms, 'the Farm of Many Faces' is ingericht en functioneert en hoe anderen dezelfde principes op hun eigen plek, in hun eigen situatie kunnen gaan toepassen.

Een heel arsenaal aan down-to-earth-onderwerpen komt langs: bodem, gras, begrazing, rundvee, pluimvee, varkens, konijnen, hun gezondheid en productiviteit. Ook neemt Salatin bosbouw, waterbeheer en compostering mee in zijn blik over het grote, integrale, diep-natuurinclusieve systeem dat tal van ‘plussen’ genereert. Bovendien laat Salatin de ontwikkeling van zijn benadering van directe verkoop zien en hoe hij nieuwe generaties boeren opleidt in zijn visie en praktijk. Wij vragen ons intussen steeds vaker af of er ooit nog een einde komt aan de ellende in ons landbouw- en voedselsysteem, maar op Polyface Farms komt de toekomst in beeld. Ook jongeren met een fris plan dat iets aanvult op het organische geheel, kunnen als zelfstandig ondernemer aanhaken bij het bedrijf en net als zo’n 25 mensen anderen hun eigen brood verdienen - zonder ooit één cent subsidie.

Joel Salatin

Informatie
Tijden: vrijdag 20 en zaterdag 21 april 2018, 9.00 – 17.00 uur
Locatie: De Boerinn | Mijzijde 6 | 3471 GM Kamerik | www.deboerinn.nl
Kosten: €300,- incl. BTW en catering (koffie, thee, lunch + extra’s)
Overnachten: kan op allerlei plekken in de omgeving, zie daarvoor informatie via De Boerinn.

Uitgebreide informatie is te vinden op de website, tevens de ingang voor filmpjes, verslagen van eerdere tournees, en voor directe aanmelding van deelnemers.

Voor wie?
In deze Masterclass van Joel Salatin draait het om het wat, waarom en hoe van de landbouwpraktijk, en is daarom allereerst bedoeld voor boeren en andere agro-ondernemers. Verder is deze cursus uiteraard interessant voor onderzoekers, docenten, studenten, beleidsmakers, plattelandsontwikkelaars, terreinbeheerders en andere professionals die betrokken zijn bij het voedselsysteem, gezondheid, klimaat en duurzaamheid. Maar ook diegenen die willen horen hoe de maatschappelijke transitie met succes handen en voeten kan krijgen vanuit een integraal paradigma handen, zullen in deze intensieve sessies zonder meer aan hun trekken komen.

In de ervaring van eerdere deelnemers is deze Masterclass al gauw een referentiekader voor hun eigen blik en handelen voor een waarachtige en waardevolle toekomst. Velen van hen zijn de input op allerlei manieren in de praktijk gaan brengen, en een aantal van hen weet hiermee als koplopers hele goede resultaten te boeken - terwijl er in de agrarische sector zachtgezegd natuurlijk heel veel zorgen leven. De hoop is dan ook dat velen de weg naar Kamerik zullen weten te vinden, en daar ook vele anderen zullen tegenkomen met wie zij verder kunnen optrekken en afstemmen.
Dit artikel afdrukken