imageHet staat in alle kranten en kwam gisteren in alle kille hardheid naar buiten: er gaat veel te veel mis in slachthuizen. Veel dieren hebben een lelijke dood. Ook niet zo weekhartige mensen die in slachthuizen werken vinden het te ver gaan, zoals blijkt uit deze reportage van EénVandaag (21 februari 2008).

Volgens Varkens in Nood hebben 140 van de 180 keurmeesters ontslag genomen. Dat is 78%. Gesuggereerd wordt dat lieden die zich niets gelegen laten aan de doodsbeleving en gevaarstress van dieren hun taken hebben overgenomen.

Lees je de berichten nader, dan zie je waardoor het komt. De dood moet sneller. De supermarkt kiloknalt door. Dat kan omdat de band steeds weer een tandje hoger kan en de beslissers dat kennelijk toestaan.
Vlees mag niks kosten. Het dier niet en zijn dood ook al niet. Geld wordt vooral verdiend door degene bij wie het in de winkel ligt. Daarom moet de doodsfabriek zo hard draaien dat de zorgvuldigheid van het verdoven, doden en controleren uit de bocht vliegt. De snelheid is een gevolg van kostendruk, waarvoor de VWA begrip schijnt te hebben. Daarom knijpt onze waakhond voor de voedselveiligheid en - kwaliteit maar een oogje dicht. Volgens die theorie spannen slachterijen en hun controleurs samen omdat ze het er over eens zijn dat het echt niet anders kan. De prijs wordt niet betaald, dan maar andere maatregelen.

Als dat echt zo is, hoe is dat dan mogelijk?

Om het eens in bedrijfseconomische termen te zeggen: wat een rare bedrijfstak, die alleen maar in zijn eigen kosten snijdt en niet denkt aan mogelijkheden om zijn baten te vergroten. Slachterijen knijpen zichzelf steeds verder uit, terwijl ze een ander er met de buit vandoor laten gaan. Bijvoorbeeld de makers van kledderham.

Om het weer anders te zeggen: ik wil graag vlees kopen uit een slachterij waarvan ik weet dat er goed geslacht wordt. Ik betaal graag voor een mooie dood.
Dat is een heel nieuwe business proposition in slachtersland. Geen goedkope, maar een mooie dood.
Snapt u wel, heren slachters. Er is geld te verdienen. Wees blij dat Varkens in Nood jullie helpt en grijp je kans!

Voortaan twee vakken in de supermarkt:
- vlees van een mooie dood
- vlees van een lelijke dood

Wedden dat het werkt?
Dit artikel afdrukken