Even een vraag over menu-etiquette. Mag je twee keer dezelfde groente anders verwerkt als bijgerecht opdissen? Ik lees namelijk dat de Franse president Fallières in 1910 in Chamonix zowel een salade Rachel als fonds d'artichauts Duxelles geserveerd kreeg bij zijn fazant. Het hele menu zag er zo uit:
Langouste Mer de Glace, dan Selle d'agneau savoisienne, Volaille à la Toulouse, Rocher de foi gras, Faisan en casserole, Salade Rachel, Fonds d'artichauts Duxelles, Bombe glacée Mont Blanc, Gateau Trois Frères, Pièce montée, fruits et friandises.
Hierbij dronk men Chablis-Moutonne 1904, Pommard des Hospices 1904, Chateau Poutel-Canet 1899, Mumm Cordon Rouge.
Nu zit ik dus met de vraag over de dubbele artisjokken. Want de salade Rachel bevat onder andere artisjok. En de artisjokbodems Duxelles spreken voor zich. Mag dat? Ik dacht namelijk dat zulks 'not done' was, maar het fijne weet ik er niet van. Wie wel?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Tom, dat noemen we dus vaktechnisch een thema menu. dan kan plotseling alles weer.
@Tom: dat is een heel ander verhaal natuurlijk, een meergangen aspergemenu, of artisjokmenu, dat is een creatie, dit klinkt meer naar: en we hadden nog.... over ;-)
Hetzelfde ingredient meerdere malen in een menu laten voorkomen kan dus eigenlijk niet. Wat je wel kunt doen is een menu maken ter ere van het jouw zo geliefde ingredient, wat vervolgens in elke gang de hoofdrol krijgt. Dus bijvoorbeeld een 6-gangen aspergemenu. Succes!
Het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat de president dol op artisjok was, maar dat denk ik net zo min als een uitgeklede Rachel-salade.
De salade Rachel was misschien zonder artisjok gemaakt? Verder was 1910 een nogal rebelse tijd in de kunsten.