In de week nadat Trump met een 'executive order' de vleesbedrijven gebood weer aan het werk te gaan, liep het aantal Covid-19-besmettingen met 40% op in de deelstaten met grote slachthuizen, stelt Bloomberg vast op basis van data van de Johns Hopkins University. Het landelijk gemiddelde steeg met 19% in diezelfde week.

In de deelstaten met minder dan 1 miljoen inwoners maar wel een groot slachthuis, was de toename van het aantal besmettingsgevallen zelfs 47%. Die 72 deelstaten huisvesten 3,1% van de Amerikaanse bevolking, maar leverden 5,8% van de nieuwe besmettingsgevallen.

Volgens het the Midwest Center for Investigative Reporting waren er tot deze week zeker 12.500 Covid-19-gevallen en 51 doden toe te schrijven aan de vleesverwerkende industrie, schrijft BusinessInsider. Alleen al voor Tyson, de grootste vleesverwerker van het land, zou het aantal Covid-gevallen ruim 4.500 bedragen, met 18 overlijdensgevallen.

Iedereen wijst naar iedereen
Politici maar ook insiders uit de sector wijten de snelle verspreiding aan de thuissituatie van de werknemers in de fabrieken. De werknemers verwijten hun bazen dat de werkomstandigheden bijdragen aan de snelle verspreiding. De werkgevers zeggen op hun beurt dat het een gevalletje van antiselectie is. Ze denken het hoge percentage te kunnen schuiven op de veel intensievere tests van personeel uit de vleesverwerkende industrie dan van de gemiddelde bevolking.

Wat als een paal boven water staat, is dat meer dan de helft van de arbeiders in de vleesverwerkende industrie immigranten zijn. Grote gezinnen en krappe huisvesting maken het aannemelijk dat het virus zich door ontoereikende social distancing snel in de gemeenschap kan verspreiden. Lage lonen, onvolledig ziekengeld (waardoor mensen wel móeten komen werken om nog enig inkomen te genereren) en onvoldoende hygiënische arbeidsomstandigheden versnellen de verspreiding binnen de beroepsgroep.

Een kip-en-ei-variant, of in de woorden van Nicholas Christakis, Yale University’s Human Nature Lab en gespecialiseerd in hoe besmetting zich door sociale netwerken verspreidt: "Wat in een slachterij begint, blijft niet in de slachterij."

covid-19 meat plants usa

Dit artikel afdrukken