Vandaag presenteert het Landbouw Economisch Instituut zijn jaarlijkse Landbouw-Economisch Bericht. Daarna is er een seminar over prijsopbouw in de agrarische keten. Vorige week lieten komkommertelers in Nederland weten het niet meer te zien zitten. Per komkommer krijgen ze 16/17 cent. De kostprijs ligt op ongeveer 25 cent. Per komkommer moet een teler dus een derde van de kosten van zijn bedrijfsvoering zelf maar betalen. Waarschijnlijk heeft hij in deze som zijn eigen salaris - de winst van zijn bedrijf - nog niet eens meegerekend.

Het ziet er naar uit dat de komkommertelers niet hebben opgelet. De Spanjaarden maken inmiddels betere, dat wil zeggen goedkopere. Ze zijn niet gemaakt om lekkerder te zijn, maar om tegen warmte en kou daarginder te kunnen. Daarmee rijden ze de Nederlandse ondanks hun 2000 eetkilometers van de sokken. Toch hebben de Spanjaarden ook lekkerdere en duurdere komkommers. Die zie je hier niet. Daar wel. Maar waarom hier niet? Een paar cent meer ben je als consument graag bereid te betalen. Vijfentachtig cent bijvoorbeeld, in plaats van de negenenzestig cent die hij nu kost bij Albert Heijn. Nederlandse telers kunnen die ook maken.

Over dat soort zaken gaat het debat vanmiddag. Zoals het LEI het zegt: op dit moment wordt de primaire producent geconfronteerd met lage prijzen en een steeds verder liberaliserende wereldmarkt.Boeren moeten méér ondernemer worden. Maar een grootschalige agrarische onderneming is, wereldwijd gezien, nog steeds een kleine onderneming. Hoe moet deze zich opstellen tegen de inkoopmacht van bijvoorbeeld de supermarkt? Hoe zijn de marges verdeeld in de keten?

Bij het seminar ‘Tussen markt en marge’ zal de huidige stand van het LEI-onderzoek op dit gebied gepresenteerd worden. In een forumdiscussie met vertegenwoordigers van ketenpartijen wordt gereflecteerd op de vraag of, en hoe, er in Nederland met agrarische producten verdiend kan worden.


Krijn Poppe van het LEI nodigde me vanwege het debat hier over 'prijsnep' uit om deel te nemen aan het debat. Wellicht kunnen we het vanmiddag vanuit de zaal meenemen naar hier.


Dit artikel afdrukken