Tegen die achtergrond willen de VN een poging te wagen om de Zwarte Zee-haven Odessa vrij te maken voor vervoer van daar opgeslagen graanvoorraden. De situatie is complex, zowel logistiek als politiek.
Voedsel, energie en macht werden in sinds de inval in Oekraïne in maart een wereldwijde lont in een gevaarlijk kruitvat. Ook Afrika, één van de slachtoffers van de ontwikkelingen omdat het continent zich niet zelf kan voeden, laat zich inmiddels horenDe Zwarte Zee in het zuiden is door Oekraïne geblokkeerd voor scheepvaart. Kiev blokkeerde de toegang naar zijn havens met zeemijnen om het land te bescherming tegen de Russische marine. Daardoor kan het graan dat in het zuiden van Oekraïne is opgeslagen niet via schepen, zoals gebruikelijk, het land uit naar consumenten elders in de wereld. Kan het niet per spoor of vrachtwagens naar West-Europa (Antwerpen en Rotterdam) of de Oostzee of de Baltische havens verder naar het oosten worden vervoerd? Theoretisch wel, maar in de praktijk niet. Door het verschil in spoorbreedte moeten geladen treinen in onze richting omgeladen worden aan de grens. Daar ontbreken de faciliteiten voor. Per vrachtwagen zou ook kunnen; en gebeurt het ook, maar het is een mijl op zeven.
Vrachtwagen en trein geen optie
Voor 1 scheepslading van de grote Panamaxschepen waarmee het graan in rustiger tijden werd geëxporteerd, zijn maar liefst 1.800 tot 3.500 grote vrachtwagens nodig. Waar vind je die even zonder de rest van de economie totaal te verstoren?
In het zuiden van Oekraïne ligt circa 20-25 miljoen ton graan opgeslagen. Daar moet het weg, enerzijds om plaats te maken voor de (hopelijk) nieuwe oogst en anderzijds om de tekorten elders zo snel mogelijk aan te vullen en het graan niet verloren te laten gaan door kwaliteitsvermindering. Voor de oorlog verscheepten Marioepol en Odessa, de twee grote zuidelijke havens van Oekraïne, maandelijks 5 miljoen ton graan. Nu moet het binnen een maand weg en is Marioepol weggevallen. Per trein naar de havens van Estland en Letland is een optie en naar de Oostzeehaven Gdansk in Polen is een optie, maar ook dat vergt de tussenkomt van circa 1.100 treinwagons om schepen te laden, plus een reis en formaliteiten aan de grens. Voor The New York Times berekende een Duitse boer dat 400.000 treinwagons nodig zijn en een 7.500 kilometer lange trein om het graan per spoor naar andere havens te brengen. Ook zulke aantallen wagons zijn niet even vrij te maken. Omdat onderwijl toch wat treinen en vrachtwagens worden ingezet, vliegen de prijzen van het schaarse graantransport omhoog. Dat zet druk op de prijs van graan in de markt als geheel. Alternatief vervoer veroorzaakt een negatieve prijsspiraal.
Politico meldt dat de VN sceptisch staan tegenover het welslagen van hun missie. Zoals we al eerder schreven, chanteert Rusland de NAVO-landen die het graan proberen te ontzetten. In ruil voor een vrijgeleide moeten ze hun economische sancties tegen Rusland en de wapenleveranties aan Oekraïne stopzetten. Dat kunnen ze niet willen, omdat Rusland zich nietsontziend heeft getoond in zijn streven naar een buffer rond zijn landsgrenzen.
Spijt van verstandshuwelijk
Onderwijl werpt Turkije zich op als vredestichter rondom het vrijgeleide van het graan waar de wereld met zoveel smart zit te wachten. Maar willen het Westen en de NAVO dat wat ingewikkelde NAVO-lid een rol laten spelen in dit conflict? Turkije verzet zich tegen het NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden omdat die landen zich uit hebben gesproken over de houding van Turkije tegenover de Koerden. Het is een kapitale fout om Turkije te zien als een land waarmee westers georiënteerde staten waarden delen, schreef de kritische vanuit de EU werkende Turkse journalist en onderzoeker Cengiz Aktar kortgeleden al op Politico. Onder president Erdogan is Turkije een staat die zich van de Europese identiteit en waarden afkeert. Van dealen met zo'n land krijg je net zoveel spijt als Duitslands oud-premier Gerhard Schröder die zich uiteindelijk helemaal van Poetins gas afhankelijk maakte in de hoop op een verstandshuwelijk met de woeste Russische beer. Het bleek tevergeefs.
Vandaag meldt Politico dat Poetins Rusland inmiddels een vazalstaat is van China. Niet alleen verdwijnt de economie van Rusland, ondanks zijn dominante positie in graan en energie, tien keer in die van China. Rusland heeft de steun van China nodig om landen tegen elkaar uit te spelen. Poetin is afhankelijk geworden van importen uit die grote Chinese economie die daarom hem zo vrij en tevens zo gebonden mogelijk zal laten om zich toegang te blijven verschaffen tot Russisch voedsel en gas.
Je kunt het ook anders zeggen: net als de Chinezen blijft Frankrijk de strijd om Rusland dichtbij te houden volhouden om het evenwicht te bewarenXi Jinping en Macron
Voedsel, energie en macht werden in sinds de inval in Oekraïne in maart een wereldwijde lont in een gevaarlijk kruitvat. Ook Afrika, één van de slachtoffers van de ontwikkelingen omdat het continent zich niet zelf kan voeden, laat zich inmiddels horen. President Macky Sall van Senegal ging als voorzitter van de Afrikaanse Unie naar de EU en naar Poetin om de zich nu snel ontwikkelende voedselcrisis op het Afrikaanse continent te beteugelen. Sall verwelkomde Poetins bereidheid om het Oekraïense graan te ontzetten. Dat kan alleen met de hulp van Turkije en Chinese garanties. China's president voor het leven Xi Jinping zal dat best willen omdat China geen belang heeft bij een wereld die compleet in de fik vliegt. Het land heeft te veel geld geïnvesteerd in buitenlandse economieën waaronder zelfs in Afrikaanse. Thuis zet het land door covid-angst zijn economie even op sterk water; dat kan het zich buitenlands niet ook nog eens permitteren.
Onderwijl doet als enige Westerse leider de Franse president Macron nog pogingen om Poetin niet buiten de wereldorde te plaatsen. We moeten Poetin niet demoniseren maar bereid zijn hem binnen ons waardenpatroon te houden omdat Europa anders niet veilig is, zegt Macron volgens de Tataarse aan Oxford University werkzame politieke wetenschapper Diana Galeeva op Arabnews. Je kunt het ook anders zeggen: net als de Chinezen blijft Macron de strijd om Rusland dichtbij te houden volhouden om het machtsevenwicht te bewaren. Dat van Macron is gebaseerd op waarden en vrijheid. Dat van Xi op gas, voedsel en een andere identiteit. Eerder dit jaar legde Frankrijkkenner Niek Pas al eens uit waarom, vanuit een geopolitieke traditie, Macron met Poetin blijft praten. De wereld is een kruitvat en Frankrijk houdt de waarden van de Verlichting in stand om de macht zo te verdelen dat 'het ergste' niet hoeft te gebeuren tussen op macht, toegang tot grondstoffen en ruimte voor hun identiteit en niet-Westerse waarden gerichte staten.
Dat ergste is WO III, die volgens belegger George Soros stiekem al schuilgaat onder wat je zojuist las.
Euractiv meldt vanmiddag eveneens te vermoeden dat WO III al begonnen is. Het blad gaat zover om te suggereren dat het geopolitieke zwaartepunt van de EU richting Warschau verschuift. Dat verwoordt het als volgt:
Russia’s invasion of Ukraine has turned into a World War III of sorts, one that will result in major changes, including new borders in Europe, after which we are not sure that France and Germany will remain the largest and most influential countries in our union. The gap between France, which says Russia (and Vladimir Putin) should not be humiliated, and a group of countries with Poland at its centre, which want Russia defeated, should not be taken lightly.
There is much more here than the usual contradiction between hawks and doves in a society or an organisation. Putin’s Russia has made many mistakes by starting this war. It has united and strengthened NATO, convinced Sweden and Finland that they should join the alliance, and inspired Denmark to abandon its EU defence policy opt-out.
But something much bigger, less visible, is the real game-changer.
Poland, a country, along with Hungary, often referred to as the EU’s black sheep, for taking liberties with the rule of law, has now gained moral authority for having been proved right in its attitude toward Russia. Poland has gone to great lengths in providing all kinds of assistance to Ukraine. Never have relations between two countries in Europe flourished with such magnificence.
There are several scenarios for a post-war settlement, but all of them seem to augur a geopolitical rapprochement between Warsaw and Kyiv. We have taken a little bit of liberty in imagining them.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#2 en #5 @ James Pott, gezien de datum is het een late reactie maar gezien de onwaarheid die u verkondigt voel ik me genoodzaakt te reageren. Ik ken dit land en de bevolking, uit diverse delen en lagen van het land goed genoeg om dit te weten en uw reactie niet te kunnen accepteren.
U spreekt namelijk de taal van Poetin en het Kremlin en vergoeilijkt daarmee deze oorlog, deze invasie en de vernietiging van een autonoom land.
Ik weet niet welke Oekraïener(s) u gesproken heeft maar dat waren waarschijnlijk geen echte Oekraïeners of u heeft ze totaal verkeerd begrepen.
Met uw reactie hier zou u van het overgrote deel van de Oekraïeners boze reacties krijgen, u beledigt ze hiermee.
De stelling van de Oekraïense bevolking is namelijk precies andersom: Ми можемо говорити російською, але ми точно не росіяни, ми українські та українські" oftewel "we spreken misschien Russisch maar we zijn absoluut geen Russen, we zijn Oekraïeners en Oekraïens".
Oekraïeners zien Russen ook niet als een broeder volk.
Dat is niet van nu, van sinds de oorlog zo maar dat is al een lange tijd zo.
Natuurlijk, er zijn in Oekraïene ook Russisch gezinde mensen, maar dat is slecht een heel klein deel, zelfs in de separatisten gebieden, de Donbas zijn ze ver in de minderheid als je uitgaat van de oorspronkelijke bevolking.
In de Donbas hebben de nodige etnische zuiveringen plaats gevonden, maar precies andersom als Rusland ons wil laten geloven. De separatisten hebben onder Russische leiding en met Russische hulp, van onder andere Poetins huurlingen leger de Wagner groep een waar terreur beleid gevoerd waardoor een groot deel van de oorspronkelijke bevolking gevlucht is. Pro-Oekraïense bevolking wel te verstaan.
Daarna moest de overgebleven bevolking kiezen in een referendum, "kiezen Russische stijl", je kiest pro-Russisch of je word gemarteld, opgesloten of nog erger. Zelfs een deel van de overgebleven bevolking heeft dus nood gedwongen pro-Russisch gestemd.
De Oekraïense bevolking heeft overduidelijk de keuze gemaakt om bij het westen, bij Europa aan te sluiten. Zoals zij het zeggen "we proberen al vele jaren van de Russen te "scheiden" maar ze zijn te dom en hebben een te dikke schedel om te begrijpen dat we ze niet meer willen, en dat we niet meer onder de Russische onderdrukking willen leven.
Deze keuze voor het westen, voor Europa is ook duidelijk te zien in de steden, ik heb in heel Europa nooit zoveel EU vlaggen gezien als in Oekraïense steden.
Oekraïene is een autonoom land, met zijn eigen cultuur en zijn eigen taal. Van die cultuurzie je ook dingen terug in Rusland, maar wat je ervan in Rusland ziet is gebaseerd op de Oekraïense cultuur die namelijk vele malen ouder en rijker is dan de Russische cultuur.
De Oekraïense taal is gelukkig al een aantal jaren heel erg in opmars, de meeste jongere Oekraïeners spreken Oekraïens.
Dat oudere generaties overwegend Russchisch spreken is alleen maar omdat tijdens de Sovjet en post Sovjet periode Oekraïens deels verboden, deels ondergeschikt was en op scholen uitsluitend Russisch geleerd werd.
Ik wil u het dringende advies geven u eerst te verdiepen in een land en zijn bevolking voor u dergelijke reacties geeft.
De haven van Odessa mijnen vrij maken... dat gaat niet, uiteraard vind Poetin het een geweldig idee en zegt hij zijn medewerking toe, het is voor hem de uitgelezen kans om Odessa makkelijk in te nemen. Als de mijnen geruimd zijn heeft zijn marine vrij spel.
Oekraïene weet heel goed dat ze in Turkiye een onbetrouwbare partner hebben, Erdogan speelt dubbel spel en gaat alleen voor zijn eigen winst.
Al diverse schepen gestolen graan zijn in Turkiye gelost of overgeladen zonder dat er ingegrepen werd. Nu is 1 schip voorlopig gestopt, maar ook daarvan is het nog maar de vraag wat er uiteindelijk mee gebeurt.
Poetin creeert bewust honger in de wereld, op dit moment worden in de door Rusland bezette delen van Oekraïene bewust graanvelden in brand gestoken door de Russen. Het is deel van zijn strategie, hij kan landen die dringend graan nodig hebben omdat er honger is "helpen" met Russisch of gestolen graan, uiteraard wil hij daar wel iets voor terug in de vorm van steun, en in een later stadium misschien zelfs wel militaire steun.
Het is niet Oekraïene die honger en voedsel schaarste creeert, ook niet Europa, het is Rusland, Poetin.
#20 Frank-Eric. Punt met Bregman en dat de meeste mensen die deugen is dat de deugers het extremisme laten gebeuren. Dat is pas dat is en maakt het ergere Kwaad. Mee eens dat de columnisten hun werk moeten doen. Maar niet de ander wegzetten als kakkerlak of untermensch, ook al is het een aanhalen van een Tweet, door te verwijzen naar Killing Fields.
#15 Dick, je liet mij niet in verwondering achter, maar ik moest 'm ook meermaals lezen. Ik meen hem nu begrepen te hebben, maar echt zeker ben ik niet. Vaak begrijp ik ze gewoon niet....maar je laat je medemens iig nadenken.
Volgens mij schrijf je dat je zowel niet wilt wel-deugen, als niet-deugen, omdat deugen volgens jou uit het zoeken naar identiteit voort komt, waar jij geen last van hebt. Die houding vertroebelt de kijk op de dingen.
Er is volgens mij ook een ander deugen, waar Rutger Bregman het over heeft in zijn boek, dezelfde Bregman die hier nu verfoeit wordt. Simpelweg goed willen doen. Ik vond de artikels van Bregman, en ook Luyten, die hier onlangs passeerden, trouwens wel goed; columnisten schrijven vaak zo, om bepaalde facetten te laten zien, een kijk vanuit een andere richting te geven. Dat kan gaan over immigratie, gender, Rusland, of landbouw.
We dwalen inderdaad af, WOIII is inmiddels al begonnen, misschien was WOII nooit beeindigd (het russisch imperium wil in principe invloed van Vladivostok tot Lissabon, heb ik ooit begrepen. Kort geleden zei Poetin dat hij alles terug wil hebben wat russich is; opletten dus als er ergens mensen met een russische achtergrond wonen).
PS, ben maar weer vroeg begonnen. Een amerikaans weerburo heeft voor komende woensdag 44°C voor Nantes berekend; dat hangt af van de koers van een zgn koudeput bij Portugal, een herhaling van zetten die in mei ook gebeurden. Met een bepaalde koers kan zo'n koudeput hete lucht vanuit Afrika Frankrijk inslingeren. We'll see. Heet wordt het sowieso.
PS, Guterres waarschuwt nogmaals dat er wat moet gebeuren, dat 1,6 miljard mensen bedreigd worden door voedselonzekerheid: link .
"The report makes clear that the war’s impact on food security, energy and finance is systemic, severe, and speeding up, the UN Secretary-General said.
Although ending the deadly and devastating conflict is the only way to stop the “gathering storm”, the UN chief called for immediate action on two fronts: stabilizing global food and energy markets and supporting poorer countries in the crisis. "
Drala beoefenen?
Zichzelf overbodig maken?
De bijsluiter lezen van het Jongste Gericht?
Maar, terug naar het onderwerp vd draad: wat doen de opperapen nu het spel echt heet wordt?