Hij slaagde erin de tuinbouwsector op één lijn te krijgen voor investeren in marketing en productinnovatie, in plaats van - zoals vanouds - op schaalvergroting en kostprijsverlaging. Concreet wil Van Dam dat de tuinbouwsector nog dit jaar met reclamebureaus aan de slag gaat om consumenten te 'verleiden' meer groente en fruit te eten.
De helft van het voorziene actiefonds ('tientallen miljoenen') zal de sector zelf opbrengen. De andere helft bestaat uit EU-subsidies. In een toelichting stelt Van Dam "verheugd te zijn dat we samen hebben afgesproken deze middelen te benutten om mensen te stimuleren groente en fruit te eten."
Behalve voor marketing zal het geld uit het actiefonds ingezet worden voor ‘productvernieuwing om de consumptie van groente en fruit te verhogen'. Zo noemt Van Dam snoeptomaatjes als een voorbeeld van een geslaagde innovatie die ook kinderen aanspreekt. Ook kan groentefriet goed werken bij de jeugd. Groente moet een gemaksproduct worden.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Allereerst Rob Baan gefeliciteerd met je cresverse opaschap.
Het is inderdaad tijd voor goede marketing. Het filmpje dat Jan Peter van Doorn laat zien, bevestigt dat. Wij zijn (Willem&Drees;) vanuit het niets zonder noemenswaardig marketing budget ons eigen bedrijf en merk gaan opbouwen. Heel pittig omdat wij tegen de stroom in zwommen en lokaal, persoonlijk en verantwoord nog begrippen waren waar de meeste mensen hun vingers niet aan wilden branden.
Als er middelen vrij komen die mensen gaan verleiden om goed voedsel te eten dan is dat hartstikke positief.
Dit moet alleen NOOIT meer gebeuren zoals het al jaren gebeurd is. Met voorlichtingscampagnes, met informatie overdachten en met belerende vingertjes die geloven dat de consument een homo rationalis is die altijd een bewuste keuze zal maken.
Wij weten inmiddels veel beter.
Het marketing budget moet gebruikt gaan worden om het systeem te veranderen. Dat kan door structuren die ziek zijn anders in te richten en te zorgen dat die gaan werken. Dat vereist dat je niet vanuit product denkt, maar denkt vanuit behoeftes en aan benodigdheden.
Op school mensen weer leren koken en hun ouders is er een. Alleen dan wel op een manier die aanspreekt en werkt. Ook buiten school kan dit. Onze aardbeiproeverijen zijn hier een goed voorbeeld van, maar ook alle proeverijen van vaak bier en wijn laten zien dat je eten heerlijk kan presenteren. Ook zie je dat met de opkomst van maaltijdboxen mensen hun gevarieerde eetbehoeften outsourcen aan mensen die hen kunnen helpen eens een andere groente in de pan te doen.
Het is niet voor niets dat kookprogramma's veel bekeken worden. Laatst nog Yotam Ottolenghi bij de Nederlandse MasterChef. Kortom, mensen willen ontdekken, genieten én mensen zijn bezorgd over hun gewicht en hun ongezonde leefstijl. Twee heel duidelijke behoeftes waar je mensen mee kan helpen. Dit budget moet niet ter promotie van de zoveelste tomaat of een ander soort broccoli ingezet worden. Het doel moet inderdaad zijn dat de consumptie van groente (en fruit) omhoog gaat en dat vlees minder gegeten gaat worden. Het middel is hoe maak ik het klaar, hoe zorg ik ervoor dat het lekker is en hoe kom ik er aan zonder dat het onbetaalbaar of onbereikbaar is.
Ik verheug me er nu al op hiermee wat extra wind in onze zeilen mee te zetten ;-) Want uiteindelijk gaat deze transformatie iedereen helpen.
Ik kijk met verbazing naar de reactie van #9 Piet Hoogland. Omdat de vleeslobby zo goed gewerkt heeft moeten we veel vlees blijven eten want dat deden we vroeger ook al.
We moeten nu eens snappen in de land en tuinbouw dat wij ons enige bestaansrecht hebben in het produceren van Gezondheid (via voeding) en Geluk (via bloemen en planten). In dit geval richt ik me alleen op het voedingsgedeelte.
Ons bestaansrecht is niet omdat we (in een beperkte tijd, zoals de varkenssector) een productierecht hebben opgebouwd.
Wij bestaan omdat we voedsel maken waar de burger gezond van wordt. Al het andere is bijverschijnsel. Als voedselproducent kan je alleen maar duurzaam bestaan als je zorgt dat jouw eindklant gezond van jouw product wordt. De voedingsraad is heel duidelijk over het belang van vers voedsel en met name over groenten. De vertaling door het voedingscentrum is duidelijk. Eet veel meer groenten dan je vandaag doet. 250 gram per dag is het minimum! En de hoeveelheid vlees die je vandaag gemiddeld eet, 220 gram, is ver over het maximum.
Als wij met onze wetenschappers en onze top land en tuinbouwers nou eens een Robuste doelstelling neerzetten. Daarmee beleid invoeren met als doel te zorgen dat Nederland de Gezondste Delta van de Wereld wordt. Dat wij in een deltaplan gaan zorgen dat Diabetes2, Hart en Vaatziekten, Obesitas en Kanker in de komende 10 jaar met gemiddeld 50% terugdraaien, dan hebben we gedaan wat moet. Een landbouwbeleid omgedraaid in een duurzaam en gezond Voedselbeleid. En daarin spelen groenten en fruit nu eenmaal de hoofdrol. Opeens zijn onze landbouwproducten voorzien van een meerwaarde. En geen commodity meer. Wij maken smakelijke gezondheid.
We kunnen van alles bedenken, nieuwe E-Nummers, geprint voedsel, namaak vlees etc. Lang leve de voedingsindustrie. Het enige wat je niet gaat veranderen is de spijsvertering van de mens. Die is nou eenmaal gebaseerd op een dieet van voornamelijk planten en een beetje (dierlijk) eiwit.
Hoe het GMO geld wel besteed gaat worden via niet aangesloten bedrijven dat ligt aan de creativiteit van EZ en GroentenFruitHuis. Ik heb mijzelf in het verleden gelukkig altijd veraf gehouden van het verkeerde gebruik van deze gelden. Ik zal mij op alle fronten inzetten om deze gelden wel goed besteed te laten worden. Om te beginnen met de allerkleinsten, als kersverse opa, ga ik gratis smaaklessen faciliteren.
Rob Baan, kom even kijken.
Gratis slagzin voor Rob: De allerkleinste groenten met de allergrootste ambities.
Niks ten nadele van Rob Baan, Steve Jobs had Apple.