Nico van Ruiten, voorzitter glastuinbouw van LTO Nederland, zegt in het FD van vandaag: ‘Vorig jaar had 66% van de tuinders per vierkante meter meer kosten dan opbrengst. Dit jaar ligt dat percentage op minder dan 50%. Veel bedrijven kampen dus nog steeds met een negatief saldo, maar minder dan in 2011. Het gaat dus minder slecht.’

De productiewaarde van de sector (circa 3500 bedrijven, 80.000 werknemers) komt volgens LTO Nederland dit jaar uit op 5,5 miljard euro, dat is een groei van 300 miljoen ten opzichte van 2011. De omzet op de veiling is in vergelijking met 2011 met 3 procent gestegen. 2011 was een rampjaar voor de glastuinbouw door de ehec-crisis, nog bovenop de slechte jaren sinds 2009 toen de economische crisis toesloeg.

De sector staat qua investeringen al een aantal jaren stil. De groei van het afgelopen jaar is volgens Cor Hendriks van Rabobank vooral toe te schrijven aan grotere bedrijven die er in slagen zaken te doen met de retailers en te exporteren. De kleine en middelgrote ondernemingen kunnen geen kant uit en moeten nog vaker dan in 2011 de kassen sluiten.

Hoe zal de Nederlandse kastuinbouw er in de toekomst uitzien? Eén ding is duidelijk: minder en grotere bedrijven.

Fotocredits: Gerard Stolk (vers le Noël), gezicht op kassen en Poeldijk
Dit artikel afdrukken