De productiewaarde van de sector (circa 3500 bedrijven, 80.000 werknemers) komt volgens LTO Nederland dit jaar uit op 5,5 miljard euro, dat is een groei van 300 miljoen ten opzichte van 2011. De omzet op de veiling is in vergelijking met 2011 met 3 procent gestegen. 2011 was een rampjaar voor de glastuinbouw door de ehec-crisis, nog bovenop de slechte jaren sinds 2009 toen de economische crisis toesloeg.
De sector staat qua investeringen al een aantal jaren stil. De groei van het afgelopen jaar is volgens Cor Hendriks van Rabobank vooral toe te schrijven aan grotere bedrijven die er in slagen zaken te doen met de retailers en te exporteren. De kleine en middelgrote ondernemingen kunnen geen kant uit en moeten nog vaker dan in 2011 de kassen sluiten.
Hoe zal de Nederlandse kastuinbouw er in de toekomst uitzien? Eén ding is duidelijk: minder en grotere bedrijven.
Fotocredits: Gerard Stolk (vers le Noël), gezicht op kassen en Poeldijk
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat heb ik aan dergelijke cijfers als ze worden vergeleken met een rampjaar als vorig jaar? Graag de cijfers van de vier voorgaande jaren erbij, zou ik zeggen.
Het gaat net een beetje minder ..., zou de koningin in haar Tuinderstroonrede zeggen.
Van Ruiten zegt nog iets: Volgens LTO daalt het aantal glasbedrijven met een negatief saldo, maar dat zal vooral in de sierteelt zijn.
Dus op het front van de voedingstuinbouw verandert er weinig.
Per saldo is er, denk ik, sprake van een stilstand, omdat de opbrengstcijfers vorig jaar zeer ongunstig uitkwamen door de perikelen rond de EHEC affaire..... Stilstand is dus eigenlijk achteruitgang....