"We willen rode tomaten telen voor de rode planeet", zei Martien Penning, directeur van tuindersconsortium Hillenraad Partners in Poeldijk op een bijeenkomst voor jonge ondernemers in de tuinbouwsector. Volgens Penning moet de tuinbouw zijn grenzen verleggen en zijn buitenaardse groenten dé inspiratie die jonge tuinders nodig hebben.

Het idee komt niet helemaal uit de lucht vallen. Met het oog op een reis naar Mars worden al sinds de jaren '50 plannen gemaakt door verschillende organisaties. Zo doet een Wageningse onderzoeksgroep serieus onderzoek naar het telen van groenten in Marsgrond en is het hergebruik ook al uitgewerkt.

Penning bedacht zijn metafoor om de jonge tuinbouwondernemers het belang van circulaire landbouw bij te brengen. Dat begrip blijkt in de tuinbouw nog niet echt te leven. "In Nederland is circulaire landbouw geen noodzaak, op Mars wel. Als je die noodzaak benadrukt, ontwikkel je technieken die ook op aarde bruikbaar zijn." Met zijn uitspraken kreeg Penning zijn gehoor enthousiast. "Neil Armstrong wist ook niet zeker of hij de maan kon halen. Mars klinkt ver weg, maar je moet durven dromen. Het zou prachtig zijn als wij hieraan mee kunnen werken."
AD - Nederlandse tuinders willen hun tomaten naar Mars schieten
  • Deel
Druk af