Aarde Boer Consument. Deze week sprak een delegatie van de coalitie met met minister Ploumen. De coalitie is niet tegen buitenlandse handel op zich, maar wel tegen deze vrijhandelsverdragen, omdat er "geen sprake is van een gelijk speelveld".
In een vanmiddag uitgekomen persbericht schrijft de coalitie:
Met TTIP en CETA zijn zowel Nederlandse landbouwers en veehouders als de werknemers in de landbouw de verliezers", verklaart Guus Geurts, coördinator van de TTIP en landbouwcoalitie. "Voedselproducten worden in de Verenigde Staten en Canada tegen aanzienlijk lagere dierenwelzijns-, milieu-, arbeids- en voedselveiligheidsstandaarden geproduceerd. Bij het wegvallen van importheffingen of het instellen van tariefvrije importquota komen deze producten tegen lage prijzen de Europese markt op. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie en een verslechtering van de inkomenspositie van de landbouwers en veehouders, die in Nederland vaak al een hogere kostprijs hebben dan hun Europese collega’s."
Minister Ploumen onderkent dat een aantal agrarische sectoren te maken krijgt met grotere concurrentie als gevolg van CETA en TTIP. Reden waarom zij hecht aan een open en constructieve communicatie met de betreffende bedrijfstakken. Deze zal dan ook gecontinueerd worden.
De coalitie is blij met de plannen van de minister voor een ‘reset’ van de handelspolitiek. Deze komt erop neer dat er in onderhandelingen over nieuwe handelsverdragen meer aandacht moet zijn voor transparantie en grote betrokkenheid van maatschappelijke organisaties. Daarnaast moet er meer rekening gehouden worden met de impact van handelsakkoorden op klimaat, sociale aspecten en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. Dan is wel nodig dat de WTO toestaat er eisen mogen worden gesteld aan ‘de wijze van productie’ van importproducten, en er wél sprake is van een gelijk speelveld, zo stelt de coalitie.
Eerder kwam in het nieuws dat ook in Duitsland en Frankrijk reserves bestaan ten aanzien van de vrijhandelsakkoorden.
Opmerkelijk binnen de anti-TTIP-coalitie is de samenwerking tussen partijen die aan heel verschillende einden van het idelogische spectrum staan. Het Platform Aarde Boer Consument pleit op andere podia voor een lokale boereneconomie en vormen van altermondialisme, terwijl bijvoorbeeld de NVV ijvert voor het zoveel mogelijk op peil houden van de varkensproductie in Nederland om die wereldwijd buiten de EU te kunnen exporteren.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat ik niet goed begrijp is dat de Nederlandse zuivel wel voor TTIP en CETA is. Jazeker, ze zou meer exportkansen krijgen; maar nee, ze kan daar geen gebruik van maken vanwege het fosfaatplafond waar Nederland als enige EU-lidstaat mee te maken heeft en overheen is gegaan. De Nederlandse zuivel kan dus niet groeien maar moet juist fors krimpen.
Waar ik benieuwd naar ben is het waarheidsgehalte van deze bewering van de coalitie: "Voedselproducten worden in de Verenigde Staten en Canada tegen aanzienlijk lagere dierenwelzijns-, milieu-, arbeids- en voedselveiligheidsstandaarden geproduceerd."
Even afgezien van het beroerde Nederlands (je produceert niet tegen, maar volgens bepaalde standaarden), vraag ik me af of deze bewering afdoende is onderbouwd door onderzoek, evaluaties etc. Fact check, anyone?
Het waarheidsgehalte kan aan getornd worden Jur. De hele veehouderij, met transport en slachten lopen in Canada en de VS hier en daar (nog) achter vergeleken bij de EU landen en ook die van Nieuw Zeeland en Australië.
Wel zijn er in de VS zo’n 10 staten die zelf wetgeving hebben ingevoerd om legbatterijen en kistkalveren uit te faseren. Zelfs de schandelijke kraamboxen voor varkens moeten er aan geloven. In Canada is wat dit betreft de kraamboxwetgeving inmiddels vergelijkbaar met die in de EU.
Niet door de regering, maar door druk van de belangrijkste fastfoodketens en supermarkten aan hun leveranciers zullen er wel een significant aantal kraamboxen over 6 jaar verdwenen zijn. Ander particulier initiatief roert zich ook. Wellicht heeft dat een aanzuigende werking. Wat dat betreft lopen ze voor de EU fanfare uit. Volgens Dijksma duurt dat hier nog minstens 10 jaar.
‘De sector’ hier moet trouwens niet doen alsof hun levende have in het walhalla leeft. De eenlingboxen met de verouderde richtlijnen daaromtrent doen in de praktijk nauwelijks onder voor de dichte hokken periode van weleer.
Theo #3 : "Niet door de regering, maar door druk van de belangrijkste fastfoodketens en supermarkten aan hun leveranciers zullen er wel een significant aantal kraamboxen over 6 jaar verdwenen zijn." Link daarin werkt niet.
@Jur Schuurman #2
De bewering "Voedselproducten worden in de Verenigde Staten en Canada tegen aanzienlijk lagere dierenwelzijns-, milieu-, arbeids- en voedselveiligheidsstandaarden geproduceerd." hebben we gedaan op basis van een uitgebreide studie met bronmateriaal.
Deze is genaamd TTIP en CETA een gevaar voor de hoogwaardige Europese en Nederlandse landbouw, veehouderij en voedselvoorziening.