De Verenigde Staten zijn van plan Europese goederen ter waarde van €4 miljard met 'strafheffingen' te belasten. Het gaat om Europese producten als kersen, vlees, kaas, olijven, pasta, whisky, koper, zink en gietijzeren buizen. De lijst komt bovenop de in april al aangekondigde heffingen op Europese goederen ter waarde van €21 miljard (onder meer op Goudse en Edammer kaas; voor Nederland - 2e kaasexporteur ter wereld - geen onbelangrijke producten).

De Amerikanen willen met de strafheffingen hun ongenoegen duidelijk maken over de 'illegale' subsidies die de Europese vliegtuigbouwer Airbus ontvangt. Die subsidies zouden de Amerikaanse vliegtuigindustrie (lees: Boeing) schaden. De EU is van mening dat juist Boeing staatssteun krijgt. De zaak loopt al zo'n 15 jaar en beide partijen hebben klachten ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De economische schade voor de VS zou zo'n €11 miljard per jaar bedragen.

Ook Brussel heeft een klachtenprocedure lopen bij de WTO en stelde alvast een lijst op met Amerikaanse goederen die voor extra heffingen in aanmerking komen. Op die lijst staan agrarische producten uit staten met veel Trump-aanhangers, ketchup en spelcomputers.

Hoewel de heffingen nog niet doorgevoerd zijn en de bedragen niet in de honderden miljarden lopen zoals in de handelsoorlog tussen de VS en China, zeggen EU-bronnen dat de betrekkingen tussen beide handelsgrootmachten verder zijn geschaad. De lopende onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord worden er dan ook niet makkelijker op.
Het Financieele Dagblad - Amerikanen willen meer strafheffing op Goudse en Edammer kaas
  • Deel
Druk af