Gisteren liet de Nederlandse varkenseconoom Robert Hoste weten dat het niet goed gaat met het Europese varken. We maken er teveel van. We dekken onze eigen consumptie met 125%. In 2015 was dat nog 6% minder. Omdat er altijd iets overblijft dat een land niet eet - zoals bij ons de pootjes en oren - maakt een land doorgaans zo'n 10% meer dan het zelf aan kilo's opeet. Dat percentage wordt geëxporteerd naar landen waar die onderdelen wel gegeten worden, zoals bijvoorbeeld in China.

Dat overschot drukt de prijs van de andere onderdelen van het varken niet. Wordt er echter teveel van de reguliere onderdelen van het varken niet verkocht in het eigen gebied, dan daalt de waarde van al het varkensvlees in de regio, niet zelden tot onder de kostprijs.
Het moet dan de wereldmarkt op waar het ander vlees ontmoet. Als dat goedkoper is, stort onze markt in. In het geval van Europa, de grootste exporteur in de wereld, heeft dat ingrijpende effecten. Internationaal komen Amerikaans en Braziliaans varkensvlees de markt op. Die twee uitgestrekte landbouwnaties zoeken bewust de export van hun varkens, zoals wij machines maken voor export buiten ons eigen territoir. Hun kostprijzen liggen riant een kwart onder die van het Europese varkensvlees. We kunnen er niet mee concurreren, temeer niet omdat we ook voor het voer van de dieren afhankelijk zijn van Zuid- en Noord-Amerika.

Europese boeren zullen beteuterd kijken. Ze pleiten in Brussel inmiddels al jaren voor toenadering tot Rusland en verwijdering van de VS. De geschiedenis lijkt het precies andersom te laten gebeuren
Volgens Hoste moet de Europese varkensstapel dan ook afbouwen, in plaats van steeds meer varkens te maken in de zinloze hoop op lagere productiekosten. Europa's varkensboeren raakten in crisis omdat Rusland een ban op Europees varkensvlees heeft ingesteld. Na de MH-17 en het conflict rond Oekraïne en de Krim is die ban alleen maar onwrikbaarder geworden. Ook de VS kregen een dergelijke ban voor hun kiezen.

Rusland zet eigen productie op, maar heeft tekorten. Europa zou een moord doen om de door Hoste gesignaleerde overschotten via de verkoop aan Russische consumenten, de Europese binnenmarkt niet langer onder druk te laten zetten.

Van biofuels naar varkens
Vandaag werd echter bekend dat Donald Trump en Rusland vermoedelijk tot een akkoord zullen komen om de ban op voedsel uit de VS op te heffen. Varkensvlees zou hoog op de lijst staan. De VS hebben veel graan over nu het land energie uit schaliegas en teerzand wint. Het graan gaat niet meer in de bijstook als biofuel, maar in varkens voor Rusland. Daar komt nog eens bij dat de wereldvoorraden graan op recordhoogte staan. Dat zorgt voor nog eens extra varkensvoer.

Europese boeren zullen beteuterd kijken, de Nederlandse voorop; zij hebben in eigen land zelfs een tweemaal zo hoge zelfvoorzieningsgraad als het Europese gemiddelde. Ze pleiten daarom in Brussel inmiddels al jaren voor toenadering tot Rusland en verwijdering van de VS. De geschiedenis lijkt het precies andersom te laten gebeuren.
Dit artikel afdrukken