Donald Trump heeft afgelopen nacht gedreigd de Amerikaanse financiering van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor onbepaalde tijd te bevriezen.

"Als de WHO zich niet binnen 30 dagen committeert aan significante verbeteringen, zal ik de tijdelijke opschorting van de financiering van de WHO omzetten in een permanente maatregel en ons lidmaatschap van de organisatie heroverwegen", zei de Amerikaanse president.

Hij plaatste foto's op Twitter van een brief aan Dr. Tredros, de voorzitter van de WHO, waarin hij voorbeelden opsomt van wat hij ziet als fouten in diens aanpak van de coronapandemie. Als onderdeel van zijn campagne om herkozen te worden als president van de VS, geeft Trump de schuld voor het ontstaan van de coronacrisis aan China en verwijt hij de WHO China niet adequaat te hebben aangepakt. Polls geven aan dat zijn tanende populariteit onder kiezers opveert. Onderwijl zet hij de wereldorde op het spel.

In een toespraak voor de WHO positioneerde president Xi Jinping van China zijn land eerder deze week juist als de beschermer van de multilaterale orde in de wereld. Hij beloofde $2 miljard om wereldwijd de slag tegen het coronavirus te kunnen voeren, pleit voor een vaccin dat aan ieder land ter beschikking wordt gesteld en spoorde aan tot behoud van internationale (handels)kanalen voor de levering van medicijnen en goederen.

Reageer
  • Deel
Druk af