De VS stappen uit het klimaatakkoord van Parijs. President Donald Trump kondigde dat gisteravond onze tijd aan. Trump beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne het klimaatakkoord op te blazen.

Tijdens zijn aankondiging en toelichting daarop hamerde Trump met een groot aantal herhalingen dat hij de VS terugtrekt om het verlies van banen van Amerikaanse arbeiders te voorkomen en juist miljoenen nieuwe banen te scheppen. De VS produceren ongeveer een vijfde van de CO2 uitstoot in de wereld. In 2030 zouden de VS, volgens Trump in zijn speech, met dure en banenverspillende maatregelen slechts 2 weken uitstoot van China kunnen compenseren.

Omdat het Klimaatakkoord, zo zei Trump, nauwelijks verschil maakt en de VS niettemin toch al niettemin het schoonste land ter wereld zullen zijn, laat de nieuwe president het akkoord met opgeheven hoofd achter.
De vraag is nu hoe andere landen zullen reageren. Er zijn twee mogelijkheden, zegt The New York Times. Of het akkoord valt nu uit elkaar omdat de VS een free rider worden als de andere landen wel doorgaan of de andere landen storen zich daar niet aan en compenseren mogelijk ook nog voor het aandeel van de VS in de uitstootreductie.


New York Times - Cookies are Not Accepted - New York Times
  • Deel
Druk af