"Debacle in Quebec", kopt de New York Times boven een analyse van de G7-top door econoom Paul Krugman.



Trump trekt per tweet ondertekening in
Dat het bij de G7-top niet van een leien dakje ging, staat in alle kranten, geïllustreerd door een foto met iconische kracht. Bondskanselier Merkel van Duitsland spreekt hem toe, Trump kijkt als een treiterend schooljochie dat niet van plan is zijn doordrijven op te geven. De kracht van de foto wordt wat gerelativeerd door de complete fotoserie in De Morgen en op de site van de NOS, maar zal ongetwijfeld een belangrijk beeld in de geschiedenisboeken blijven.

Trump verliet de G7 voortijdig. Naar het heette omdat hij naar Singapore moest om daar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te ontmoeten. In eerste instantie goed geluimd over de "uitermate productieve gesprekken" over de top en zijn gesprekspartners.

Maar kort na de afsluitende persconferentie van de Canadese premier Justin Trudeau, die de gastheer is was van de G7, sloeg Trumps stemming om. In een tweet liet Trump de wereld weten dat hij niet langer achter de gezamenlijke verklaring stond. "Gebaseerd op Justins valse verklaringen tijdens zijn persconferentie en het feit dat Canada massale invoertarieven aanrekent aan onze Amerikaanse boeren, arbeiders en bedrijven, heb ik onze Amerikaanse vertegenwoordigers opgedragen om de Verklaring niet te onderschrijven". Om te vervolgen: "Trudeau ‘gedroeg zich erg mak en mild tijdens onze G7-ontmoetingen, om daarna een persconferentie te geven nadat ik was vertrokken waarin hij zegt dat ‘Amerikaanse tarieven nogal beledigend zijn’ en dat hij ‘niet met zich laat sollen’. Erg oneerlijk en zwak. Onze tarieven zijn een antwoord op zijn 270% op zuivel!"

Slotverklaring tegen protectionisme
In de slotverklaring gaat het niet concreet over het handelsconflict rond de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium. Wel engageren de G7-landen zich om onder meer invoerrechten en overheidssubsidies te beperken."We benadrukken de cruciale rol van een internationaal commercieel systeem gebaseerd op regels en blijven strijden tegen het protectionisme. Wij erkennen dat vrije, eerlijke en wederzijds voordelige handel de sleutel is voor groei en werkgelegenheid," klinkt het.

'Onwetendheid en politieke waanzin'
Krugman, hoogleraar aan Princeton en winnaar van de Nobelprijs voor de Economie, analyseert wat er volgens hem in La Malbaie gebeurd is: Trump heeft er een "verklaring van onwetendheid en politieke waanzin" afgegeven. Hij heeft er niet gehamerd op "America First", of op flinke concessies van de overige G7-landen (Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk). "Hij eiste dat ze zouden stoppen met het doen van slechte dingen die ze niet doen", schrijft Krugman. "Dat zou het begin van een handelsoorlog kunnen inluiden, misschien zelfs de ineenstorting van het westerse bondgenootschap. Op zijn minst zal het de reputatie van Amerika als betrouwbare bondgenoot voor de komende decennia schaden; zelfs als Trump uiteindelijk in schande de scène verlaat, zal het feit dat iemand als hij überhaupt aan de macht zou kunnen komen altijd in ieders achterhoofd blijven spelen".

Trump wilde de "belachelijke en onaanvaardbare" tarieven op Amerikaanse goederen van tafel. Maar, schrijft Krugman, de actuele tarieven stellen nauwelijks iets voor. De EU heft op de meeste Amerikaanse producten maar 3% invoerheffing. Over het algemeen hebben de G7-landen zeer open markten. Was Trump dan ingefluisterd door zijn handelsadviseurs, dat btw-tarieven een vorm van oneerlijke handelsbescherming zijn? Dat hebben die handelsadviseurs al vaker beweerd, maar is volgens Krugman pure onwetendheid. Btw is een vorm van omzetbelasting, geen concurrentiebevorderend instrument. Was het zijn gebruikelijke tirade tegen de oneerlijke behandeling waar hij voor Amerika een eind aan zal maken? Of sloeg hij dit keer door "omdat hij het niet kon uitstaan om uren door te moeten brengen met machtige mensen die hem niet zullen vleien of omkopen met geld voor zijn familiebedrijven - mensen die in feite niet erg hun best hebben gedaan om de minachting te verbergen die ze voelen voor de man die leiding geeft aan wat, op dit moment nog steeds, een grootmacht is."

'Binnen een minuut'
Trump is onderweg naar Singapore. Daar kan hij wellicht wél een 'deal' scoren waar de wereld wel achting voor moet hebben. Hoewel: "binnen de minuut zal ik weten of de Noord-Koreaanse leider ernstig is over vrede en denuclearisatie", zei hij bij zijn vertrek van de G7-top. "Ik zal het binnen de minuut aanvoelen. Als ik denk dat het er niet in zit, dan wil ik mijn tijd en zijn tijd niet verspillen."

Naar aanleiding van een interview met Peter Navarro op de Trump gezinde zender Fox, denkt Washington Post columnist Max Boot er het zijne van:


Dit artikel afdrukken