Trump beloofde de importtarieven op Chinese producten niet verder te verhogen. China zou hebben beloofd een "zeer substantiële" hoeveelheid Amerikaanse producten te kopen; China zou zelfs "per onmiddellijk" een lading "landbouwproducten van onze boeren" vanuit de VS willen importeren.

Volgens beide presidenten zou hun ontmoeting tijdens de top van de G20 in Buenos Aires "heel succesvol" zijn geweest; de verklaring van het Witte Huis geeft geen details prijs.

Perschef Sarah Huckabee Sanders van het Witte Huis zei dat beide leiders over verschillende kwesties opnieuw in gesprek te gaan. Het zou met name moeten gaan om intellectueel eigendom (China kopieert te veel naar de zin van de Amerikanen), niet-tarifaire handelsbarrières (het weigeren van producten op basis van normeringen), cyberinmenging en -diefstal en landbouw. Die besprekingen zouden per direct ingaan en moeten binnen 90 dagen zijn afgerond.

CBS herinnert eraan dat China en de VS in mei van dit jaar ook al een soortgelijke verklaring aflegden. Toen zou China een "aanzienlijk" volume aan landbouwproducten (met name soja, maar ook varkensvlees omdat de VS met een productieoverschot zitten) en ook energie vanuit de VS gaan importeren. De volgende dag verklaarde minister van Financiën Steven Mnuchin dat de "handelsoorlog is in de wacht" stond. The New York Times spreekt naar aanleiding van de verklaring van dit weekend van een wapenstilstand.

In september maakten we op Foodlog reeds een analyse van de economische en electorale elementen in het machtsspel tussen de VS en China.
Dit artikel afdrukken