Volgens de nog bruter dan gewoonlijk optredende Amerikaanse president Trump heeft zijn regering de strijd gewonnen tegen het SARS-CoV-2 virus dat Covid-19 veroorzaakt. Trump wil zo snel mogelijk de economie weer aan het lopen krijgen.

Zijn viroloog Dr. Anthony Fauci maakte de Senaat via een videoverbinding duidelijk dat Trump mag denken wat hij wil, maar dat hij zich als wetenschapper naar beste kunnen aan de werkelijkheid probeert vast te houden en daar heel anders over denkt. The Washington Post maakte een compilatie van beelden.

Een te snelle heropening van het sociale en zakelijke leven riskeert volgens Fauci vermijdbare doden en onnodig lijden. Trumps recent weer van stal gehaalde bewering dat het virus vanzelf verdwijnt en de lockdown daarom opgeheven kan worden, onderschrijft hij nadrukkelijk niet. Fauci wees erop dat de Amerikaanse ervaringen met Covid-19 bovendien laten zien dat kinderen beslist niet als min of meer onkwetsbaar mogen worden gezien. Uit de officiële statistieken van de staat New York blijkt dat 29% van de patiënten tussen vijf en negen jaar oud was, en dat 28% van de jongeren tussen tien en veertien jaar oud was. De verschijnselen lijken op Kawasaki, een ziekte waarbij de bloedvaten ontstoken raken.

Fauci's woorden zouden ook kunnen gelden voor Groot-Brittannië, het Europese land met de meeste Covid-19 doden van dat gisteren alweer volle metro's met onbeschermde mensen liet zien. De werkdag volgde op een oproep waarin premier Boris Johnson arbeiders die niet vanaf thuis kunnen werken, opdroeg weer naar hun werk te gaan.

Washington Post - Access Denied
Reageer
  • Deel
Druk af