Ik weet zeker dat een deel van de mensen die dit lezen nu afhaakt en bij zichzelf denkt, zie je nou wel: ‘Gifspuiter en crimineel’. Misschien is er zelfs een trol of toetsenbordheld die een beledigende reactie achterlaat.
Ik hoop dat jij verder wilt lezen.
Dit onrecht, die eenzijdige waarheid, geeft mij vaak het gevoel van machteloosheid en frustratie.
Ik kan een heel betoog houden over het feit dat we waar mogelijk ook ‘natuurlijke’/ biologische gewasbescherming gebruiken, naast kunstmest nog minstens 4 andere natuurlijke vormen van bemesting gebruiken en dat onderzoek uitwijst dat onze bodem jaar in jaar uit gezonder wordt in plaats van uitgeput raakt.
Maar dat is niet waar het me in dit bericht om gaat. Ik vraag me af waar in deze grote discussie de boer als mens blijft?
'De Boer' is in alle verhalen en discussies een abstractie geworden. Maar mijn man is iemand van vlees, bloed en emoties. Net als ieder ander maakt ook hij fouten. Misschien wel meer dan anderen doet hij zijn werk vol passie, naar eer en geweten en besteedt hij daar een bovengemiddeld aantal uren aan.
Hij is iemand die voortdurend bijleert. Zoekt naar duurzame verbeteringen en alternatieven en die nog ‘ouderwets’ (het liefst op blote voeten) met zijn hak door het land loopt om onkruid te wieden.
Iemand die zijn land en bodem door en door kent en koestert dankzij de kennis die van generatie op generatie is doorgegeven en deze kennis verweeft met de kennis die hij zelf heeft opgedaan. En zich ook bewust is van het feit dat goede landbouwgrond wereldwijd gezien verre vanzelfsprekendheid is.
Iemand die ik soms zie ‘verdrinken’ in de puzzel van onlogische wet- en regelgeving en een gebrek aan een goed toekomstperspectief. Maar ook iemand die zoveel passie heeft voor zijn vak, dat hij de minimale verdiensten en onzekerheid voor lief neemt (anders had hij wel een ander vak gekozen).
Ik ben trots op de boer die ik mijn man mag noemen.
Louise legt het leven op de boerderij vast in het foto-project Wortels. Op haar crowdfundingpagina kun je haar steunen om haar beeldverhaal van het boerenleven breed te kunnen delen.
Bovenstaande tekst is een lichte bewerking van dit artikel op LinkedIn.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Goed stuk Louise.
Een duidelijk genuanceerd verhaal maar het zal de main stream media wel niet bereiken.
#1 N, wat is er 'goed, duidelijk, genuanceerd' aan? Hoe kan je trots op een gifspuiter zijn, of is die kop door de redactie gegeven?
Overigens kan ik mij wel voorstellen, dat Louise trots is op haar man, die boer is, en 'er het beste van probeert te maken', met alle tegenwind die er is.
#1 Dankjewel N,! Genuanceerd was de bedoeling.
#2, Beste Frank Eric. Deze kop is inderdaad niet door mij bedacht. Het stuk gaat om de mens achter de boer. Ik heb gister bij het beoordelen niet goed naar de kop gekeken. Als het goed is word deze ook op mijn aanvraag aangepast, want hier heb ik ook moeite mee.
Ik zie mijn man namelijk niet als gifspuiter. Ik zie hem als iemand die zijn best doet om het zo goed mogelijk te doen. Ja daar hoort chemische gewasbescherming bij, maar ieder jaar gebruikt hij waar mogelijk biologische gewasbescherming of zoekt hij naar manieren om niet preventief te hoeven werken.
Zo maken wij bijvoorbeeld gebruik van de diensten van de Groene Vlieg. Pas als zij wortelvlieg vinden in de wortelen, gaat hij daar tegen spuiten. Waar zijn vader nog ieder jaar 3x preventief spoot (in die tijd wisten we nog niet beter), heeft mijn man al meerdere jaren achtereen niet hoeven spuiten.
En dit is maar een van de vele oplossingen die hij probeert toe te passen in zijn bedrijfsvoering.
Trots op de mens achter de 'gifspuitende' boer.
Ik vind de stap van 3x per jaar spuiten naar 1x in de 5 jaar een megastap.
Wie haalt dat zelf thuis, of welke industrie evenaart dat.
Ik zou wensen dat wij intenties en de gemaakte vooruitgang (of achteruitgang) gaan wegen ipv waar we nu staan. Van mij mag je trots zijn, Louise