De inhoudsopgave ziet er veelbelovend uit. Janneke heeft steeds een aantal recepten thematisch gegroepeerd: slow start gaat over ontbijt- of brunchgerechten, toekomstgeluk bevat uiteenlopende inmaakrecepten. Ook zijn er hoofdstukken met soepen, ovengerechten of lekkers gemaakt met chocola. Een heerlijke eclectische verzameling, die bij lezing de belofte van comfortfood meer dan waar maakt. Janneke put met een gerust hart uit verschillende keukens, van de vertrouwde Hollandse pot via de verfijnde Franse tot de exotische Oosterse. Steeds licht ze het recept toe met een persoonlijke overweging, en vrijwel alle recepten zijn met mooie foto's geïllustreerd. Het is dus ook een lekker kijk- en leesboek. Het lezen smaakt naar de liefde waar we in de stad zo naar hunkeren.

Een puntje van kritiek. In de inhoudsopgave staan alleen de hoofdstuktitels. Voor de recepten per hoofdstuk moet je dus steeds naar dat betreffende hoofdstuk bladeren. Ook staan de recepten niet met hun naam in de index, daar staan alleen de ingrediënten genoemd. Dus als je dan op zoek bent naar meneer B's notenwijn (een toprecept dat we in Frankrijk ook al eens gemaakt hebben!) of de Orzotto met pompoen en gorgonzola (mmmmm), is het bladeren geblazen. Gelukkig raak je je eventuele ergernis daarbij snel kwijt omdat je steeds weer op mooie foto's en smullen-belovende recepten stuit. Misschien is het dus wel een bewuste strategie.

Toch kwam het boek in mijn klein-boerse Frankrijk niet tot zijn recht. Het moest daar de concurrentie aan met het overal makkelijk verkrijgbare lekkers, dat op zichzelf al voldoende comfortfood bleek. De verse worst en enorme lap entrecote van de slager, de Nieuwjaarskapoen, de spaghettipompoen, gerookte forel, 'reblochon' van schapenmelk... Janneke kwam er niet tussen! En zelfs toen ik door een gemeen buikvirus tot mijn bed veroordeeld werd, kon Janneke me niet troosten. Gewoon bouillon van een blokje en droge crackertjes, dat was al troost genoeg.

Het boek is weer terug in Nederland en ligt voor het grijpen. En ik heb het nodig - zojuist zijn mijn boodschappen voor het avondeten uit mijn fietstas gestolen. Belachelijk. Ik ga met wat er in huis is Janneke's rookspek met linzen maken. Troosteten. Het is hier helemaal op zijn plek.

Comfort Food wordt uitgegeven door Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046811443
NUR: 440
Aantal pagina's: 288


Dit artikel afdrukken