Afgelopen vrijdag promoveerde in Utrecht Floor Kroese op haar proefschrift Tricky Treats. Kroese onderzocht de invloed van de factor verleiding (lekker eten) bij mensen die streven naar gewichtsbeheersing en gezond eten.

De opvallendste conclusie was dat mensen heel goed in staat zijn verleidingen te weerstaan. Hoe groter de verleiding, des te gezonder gedrag vertoonden de proefpersonen. De verleiding doet het goede voornemen niet vergeten, maar zet een soort 'alarmsysteem' in werking, waardoor mensen maatregelen nemen om hun voornemen gestand te doen. Ze gaan bijvoorbeeld minder of gezonder eten. Zwakke verleidingen doen geen alarmbellen rinkelen, met alle gevolgen van dien.

Het persbericht bij de promotie meldt: Zo bleek paradoxaal genoeg dat, wanneer deelnemers gevraagd werd een stuk te proeven van ofwel een matig aantrekkelijke chocoladetaart ofwel een zeer aantrekkelijke chocoladetaart, degenen die van de matig aantrekkelijke taart mochten eten een gróter stuk namen dan degenen die de zeer aantrekkelijke taart voorgeschoteld kregen. Ter verklaring van dit effect bleek uit vervolgstudies dat mensen - onterecht - dachten dat zwakke verleidingen minder ongezond waren dan sterke verleidingen.

Laat lekker eten dus maar pronken met z'n lekkerte. Daar weten we wel raad mee. Weg dus met de 'light' taart en limonade!

Fotocredits: mahr
Dit artikel afdrukken