Dat concludeert het RIVM op basis van een verkennende studie naar de gezondheidseffecten van woon-werkverkeer in opdracht van NS Zakelijk. Het RIVM onderzocht hiervoor nationale en met name internationale literatuur, en interviewde vijf experts.

Treinreizigers zijn fysiek actiever, hebben minder overgewicht en een beter welbevinden dan autoreizigers. Toch kleeft aan treinreizen een nadeel: je hebt er een iets verhoogde kans op een infectie. De meeste kans hierop heb je overigens thuis en op kantoor. Voor beide reizigersgroepen geldt hoe langer de reis, hoe ongezonder, meldt het AD. Zo eet een Britse forens al gauw 800 kcal per week extra.

De onderzoekers zijn ook kritisch: “Veel van de hier gepresenteerde resultaten komen voort uit buitenlandse studies. Deze zijn niet zonder meer te vertalen naar de Nederlandse situatie.” Wel verwachten de onderzoekers dat de positieve effecten van de treinreis in Nederland groter zijn, omdat wij vaker fietsen of lopen van en naar het station.

Over effect mogen we trouwens niet zomaar spreken, zeggen de onderzoekers: “Het is onduidelijk of de gezondheidstoestand komt door de reismethode of dat de reismethode juist gekozen wordt vanwege de gezondheidstoestand.”
AD - Hoe langer de reistijd, hoe ongezonder de forens
  • Deel
Druk af