Ons immuunsysteem is zo ingesteld dat het vreemde stoffen aanvalt die ons lichaam binnenkomen. Ook eten is in principe lichaamsvreemd, maar wordt over het algemeen door ons immuunsysteem getolereerd zodat we de nutriënten kunnen opnemen. Als ons lichaam voedingsmiddelen echter als 'lichaamsvreemde stoffen' blijft zien, ontstaat een voedselallergie die soms zelfs fataal kan zijn.

Onderzoekers van de Academy of Immunology and Microbiology in Zuid-Korea ontdekten welk mechanisme in de dunne darm verantwoordelijk is voor dit proces.

Treg cellen
In een onderzoek bij muizen ontdekten de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse onderzoekers dat bij het eten van een nieuw (dus onbekend) voedingsmiddel in de dunne darm ‘Treg cells’ (T-remmercellen) worden aangemaakt. Deze zogeheten T-remmercellen blokkeren een immuunreactie op de nieuwe stof.

In een vervolgexperiment voerden ze twee groepen muizen elk een apart dieet. De ene groep muizen kreeg eten zonder allergenen. De andere groep muizen kreeg een normaal dieet te eten. De eerste groep muizen bleek helemaal geen T-remmercellen aan te maken in de dunne darm, terwijl bij de tweede groep juist een grote hoeveelheid T-remmercellen aanwezig was. Dit lijkt er op te wijzen dat allergenen in de voeding de ontwikkeling van Treg cellen stimuleren.

Ontstekingsreactie
Wanneer de muizen zonder Treg cellen vervolgens een eiwit aangeboden kregen dat ze nog nooit hadden gegeten, ontstond er een ontstekingsreactie. Bij de andere muizen bleef deze reactie uit. Hieruit concluderen de onderzoekers dat de T-remmercellen ervoor zorgen dat het lichaam de nieuwe voedingsstof tolereert. Dit zou kunnen verklaren waarom kinderen vaker last hebben van voedselallergieën dan volwassenen; zij zijn minder blootgesteld aan verschillende voedingsstoffen. Als de hoeveelheid Treg cellen toeneemt, groeit het kind over de allergische reactie heen.

Voedselallergie
Onderzoeker Charles Surh: “Ons werk laat zien dat voedseltolerantie zich in de loop der tijd opbouwt en dat er specifieke populaties Treg cellen bij betrokken zijn, die zich ontwikkelen al naar gelang de geconsumeerde voedingsmiddelen. Zonder de Treg cellen ontstaat er een sterke immuunrespons op de in voeding aanwezige macromoleculen.” De resultaten van deze studie ziet hij als een mogelijke stap in de richting van preventie van verschillende voedselallergieën. “We onderzoeken nu de cellulaire en moleculaire details van hoe de Treg cel respons wordt gereguleerd. We besteden hierbij vooral aandacht aan bepaalde voedingsmiddelen als pinda’s, eieren en andere voedingsmiddelen die voedselallergieën veroorzaken.”

Fotocredits: Healthy human T cell, Wikipedia
Dit artikel afdrukken