Ook al blijven er steeds minder monniken over om het enige echte Trappistenbier te mogen brouwen, deze week werd het elfde trappistenbier ter wereld geïntroduceerd. In Italië dit keer.

In Rome staat de abdij 'Tre Fontane'. De monnikengemeenschap brouwt al tijden een eigen bier. Sinds vorig jaar hebben de paters echter een eigen brouwerij binnen hun abdijmuren. Daarmee voldoet de abdij aan de 3 voorwaarden om erkend te worden als brouwer van een 'Authentic Trappist Product'. Die voorwaarden zijn dat het bier door of onder toezicht van de kloostergemeenschap wordt gebrouwen, binnen de muren van de abdij en dat de eventuele winst aan 'sociale werken' besteed wordt. De Internationale Vereniging Trappist ziet hierop toe. Het label 'Trappist' is geen garantie voor smaakkwaliteit.

Internationalisering
Met de erkenning van dit nieuwste trappistenbier zijn er nu wereldwijd 11 trappistenbieren. Zes daarvan komen uit België, twee uit Nederland, een uit Oostenrijk, de VS en dan nu ook Italië.

Het bier 'heeft een "mild-zoete afdronk die het dankt aan het eucalyptuskruid dat met zijn verzachtende toets de smaak zuivert en verfrist. De bitterheid van de hop houdt deze zoetheid in evenwicht', stelt de Internationale Vereniging Trappist bij het bericht van erkenning, schrijft RetailDetail.

De monniken van Tre Fontane brouwen jaarlijks 1.000 hectoliter van hun bier. Het bier is te koop in de abdijwinkel en bij een paar horecazaken in Rome. De paters maken ook olijfolie, honing, chocolade en een Trappistenlikeur.

Fotocredits: Tripel van 3 Fontanel, www.cucinaevini.it
Dit artikel afdrukken