Ongunstige effecten van transvet op cholesterolgehaltes
Onderzoekers van de Vrije Universiteit, gefinancierd door de KNAW en de Nederlandse Hartstichting, hebben aangetoond dat ook natuurlijk transvet negatieve effecten heeft op de cholesterolgehaltes in het bloed. Transvet uit melk en vlees verhoogt het "slechte" LDL-cholesterol en verlaagt het "goede" HDL-cholesterol.
Volle melk, roomboter, kaas, rundvlees en schapenvlees bevatten kleine hoeveelheden transvet. Tot nu toe werd gedacht dat dit natuurlijke transvet niet schadelijk was, ja zelfs gezond. Eén specifiek transvet uit melk, het zogenaamde geconjugeerde linolzuur of CLA, wordt zelfs als voedingssupplement verkocht.
Het is al langer bekend dat industrieel geproduceerd transvet de cholesterolgehaltes in het bloed ongunstig beïnvloedt. Dat is ook de reden dat het in margarines en frituurvet voor een groot deel is vervangen door vetten met gunstiger effecten op de cholesterolgehaltes.
Ingeborg Brouwer van de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam en eerste auteur van het zojuist verschenen overzichts-artikel: "Onze resultaten vormen een extra reden voor consumenten om het eten van vet uit vlees- en zuivelproducten te verminderen.
Review-artikel
De wetenschappers van de Vrije Universiteit vergeleken in hun review-artikel de effecten van natuurlijke transvetten en geconjugeerde linolzuur of CLA in een kleine twintig gepubliceerde experimenten bij ruim 1000 proefpersonen met de effecten van industrieel transvet in meer dan 20 experimenten bij een kleine duizend proefpersonen. Het effect van natuurlijk transvet bleek iets minder ongunstig dan dat van het industriële transvet, maar eveneens ongunstig. Een verandering van de verhouding – meer specifiek: een verhoging - tussen het "slechte" LDL-cholesterol en het "goede" HDL-cholesterol was daarvan het gevolg. En die verhoging voorspelt een hogere kans op een hartinfarct.
Het artikel is vanaf 2 maart online beschikbaar in het Open Access journal PloS One: http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0009434
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat ik mis in deze studie is een goed beeld van het type LDL. Ik zie slechts een verhouding van LDL/HDL.
Het is niet alleen deze verhouding die telt. Dat is een vereenvoudiging van de werkelijkheid. De deeltjesgrootte van LDL (maar ook HDL) is van groot belang in het licht van de correlatie met hart- en vaatziekten.
Zo kan bijvoorbeeld LDL dalen en HDL stijgen, wat een gunstige ontwikkeling zou suggereren. Als echter tijdens deze verandering de LDL voor een groter deel uit de kleinere LDL deeltjes (sdLDL) zou bestaan, is de verandering ongunstig.
Jammer dat hier niet naar gekeken is. Dat zou eea een stuk interessanter maken.