imageAl Gore kwam bij Sarkozy en Sarko zwoer genetisch gemanipuleerde landbouwproducten (voorlopig) af.
Eerst maar eens onderzoeken of het wel veilig is. Gelukkig gebruikt hij nog wel ons argument: niet de techniek is inherent slecht, maar de manier waarop er gebruik van kan worden gemaakt door mensen met de verkeerde bedoelingen wél.

Daarmee passeerde de 'rechtse' Sarkozy nogal verrassend de linkse boerenbeweging van 'paysan du monde' José Bové - die een aantal jaren geleden in het gevang verdween omdat hij zich verzette tegen GMO-experimenten van nota bene de Franse overheid zelf. Over links dus. Ernstig zelfs.

Een dag later komt Eurocommissaris Fischer Boel met de mededeling dat Europa niet ontkomt aan transgene grondstoffen.

Verwarrend.

Maar waar loopt het op uit? De technieken kun je nl. niet intrinsiek slecht noemen. Het gebruik kan in verkeerde én alleen maar economische georiënteerde handen voor brokken zorgen vanwege de snelheid en schaal waarmee leven kunnen veranderen zonder de consequenties te kennen.

Met andere woorden, het is de afweging tussen ethiek en economische belangen die mogelijk wél een intrinsiek probleem zijn . Ben benieuwd of ons traditioneel-ethisch gedreven kabinet er anders tegenaan gaat kijken nu deze discussie kennelijk los is.
En, ach ja, Nederland volgt natuurlijk weer in plaats van te leiden met onze agroberg aan kennis. Een bravootje voor Sarkozy om de discussie naar het juiste plan te tillen!
Dit artikel afdrukken