Dat ontdekten onderzoekers van het Zhendong Australia China Centre for Molecular Traditional Chinese Medicine.

Kushen en Baituling
In China gebruiken artsen bij de behandeling al jaren een compound kushen injection (CKI) als aanvulling op chemotherapie. Bij dit medicijn gaat het om extracten van de wortels van twee medicinale kruiden: Kushen en Baituling. Door middel van een systeembiologische benadering hebben de onderzoekers alle meetbare aspecten van de kruiden onderzocht, in plaats van zich te richten op een enkele variabele. Zo konden ze -in een laboratoriumsetting- vaststellen welke uitwerking CKI had op de genen en biologische processen bij borstkankercellen.

Het is de combinatie van verschillende componenten die effectief kan zijn en nog weinig bijwerkingen heeft ook
Afvoer van kankercellen
CKI bleek dezelfde processen als chemotherapie te bereiken, maar via verschillende genen. Adelson legt uit: “Deze genen reguleren de celwisseling en het lijkt erop dat CKI deze celdeling zo beïnvloedt dat de kankercellen samen met de dode cellen worden afgevoerd, en zo de cellen doden.”

Combinatie
“De traditionele Chinese geneeskunde is gebaseerd op honderden of duizenden jaren ervaring. Er is vaak genoeg bewijs dat deze medicijnen voordelen hebben, maar er is nauwelijks bekend hoe of waarom het werkt”, zegt onderzoeker David Adelson. “Als we de losse componenten van Chinese medicijnen testen, vinden we altijd dat de individuele bestanddelen weinig activiteit hebben. Het is de combinatie van verschillende componenten die effectief kan zijn en nog weinig bijwerkingen heeft ook.”
Dit artikel afdrukken