De CEO van de Franse oliemaatschappij Total, Christophe de Margerie, toont zich verheugd over het besluit van de Brussel om de deur naar schaliegasexploitatie niet voor de hele EU in één keer door wetgeving op slot te doen. De Europese Commissie houdt het bij een aanbeveling en minimumbeginselen waarbinnen landen individueel kunnen opereren.

In Le Monde zegt de Margerie: "Europa zegt vandaag: 'wij willen de ontwikkeling van schaliegas niet verbieden. Maar wij vragen wel aan degenen die er mee aan de slag gaan om dat uitermate voorzichtig om te springen met het milieu en op te passen.' Heel goed! Zo'n boodschap willen we overal wel horen."

In Frankrijk heeft president Hollande vorig jaar de schaliegaswinning tijdens zijn presidentschap verboden. Total hoopt met de ervaring die het concern op doet in de schaliegaswinning in Groot-Brittannië, en met hernieuwde steun van de minister van Industriële Vernieuwing (Redressement productif) Arnaud Montebourg, de president mogelijk op andere gedachten te brengen.
Dit artikel afdrukken