De crisis heeft grote gevolgen voor menig toprestaurant. Volgens Gijsbert Bianchi, eigenaar van het Amsterdamse restaurant Zuid Zeeland en voorzitter van de sector restaurants van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), is de omzet van de toprestaurants de afgelopen periode 15 tot 20% gedaald. Met name de zakelijke eters laten het afweten nu directies van grotere ondernemingen de hand op de knip houden. Restaurateurs merken dat de volatiliteit van de AEX zich direct vertaald naar het aantal eters. Niet alleen kampen de restaurants met teruglopende klantenaantallen, er wordt ook significant minder en anders besteed. Uit cijfers van producentenvereniging Comité Champagne blijkt dat de export van champagne in de eerste drie maanden van 2009 zo`n 35% lager lag dan in 2008. De 124 jaar oude wijnhandel Wijn Verlinden, die aan veel toprestaurants levert, ging zelfs failliet door de afgenomen wijnconsumptie.
Ook onder de restaurants vloeit het eerst bloed inmiddels en het lijkt erop dat het laatste faillissement nog niet is gevallen. Niet alleen bouwen maar weinig toprestaurants reserves op omdat het vaak hobbyisten zijn, banken zijn terughoudend met het verstrekken van krediet aan restaurants. De restaurants hebben twee opties: bezuinigen of meer klanten aantrekken.


Bron : Quote met dank aan mkb-netOmzet restaurants 15 tot 20 procent gedaald

Door de economische crisis is de omzet van restaurants met 15 tot 20 procent gedaald. Dat laat Gijsbert Bianchi, voorzitter van de sector restaurants van Koninklijke Horeca Nederland, weten in het blad Quote van juli 2009.Al eerder luidde Bianchi de noodklok voor zijn branche. In maart liet hij weten dat de economische neergang waarin ons land verkeert, rampzalig is voor topzaken. Nu heeft de voorman van de sector restaurants van KHN ook concrete cijfers genoemd. Vooral zakelijke eters laten het afweten in de toprestaurants. Directies van grotere ondernemingen houden de hand op de knip en eten minder buiten de deur. Restaurateurs merken dat de volatiliteit van de AEX zich direct vertaalt naar het aantal eters. Niet alleen komen er minder gasten, ook hun bestedingen zijn geringer en anders.

Minder champagne
Uit cijfers van producentenvereniging Comité Champagne blijkt dat de export van champagne in de eerste drie maanden van 2009 zo`n 35% lager lag dan in 2008.

Er zijn inmiddels een aantal toprestaurants dicht gegaan naar aanleiding van de crisis. Deze week werd bekend dat ook La Vilette in Rotterdam haar deuren heeft moeten sluiten, mede door de economische teruggang. Het einde van het aantal restaurantsluitingen lijkt nog niet in zicht.


bron: missethoreca
Dit artikel afdrukken