Zo leidt de VPRO het gesprek in Buitenhof in. In de uitzending maakte Sijbesma aimabel duidelijk dat hij begrijpt waarom Nederlandse politici en bedrijven toch wat rustiger aan doen. Oudere kiezers zullen moeten inleveren en voor heel wat kleinere bedrijven is investeren in de toekomst geld stoppen in iets dat hun extra kosten niet in navenante dekking vertaalt. Het zal hen domweg onvoldoende extra omzet bezorgen. Klimaatzorgen zetten hen dus op verlies, hoe bezorgd ze ook zijn.
Wie het kort samenvat, mag het zo zeggen: de klimaatbewuste samenleving vraagt zoveel verandering dat we dat daar niet allemaal aan willen of kunnen zonder te verliezen.
'Het kan en móet sneller,' zegt Feike Sijbesma, CEO DSM, over de klimaatdoelstelling en duurzaamheid in Nederland #Buitenhof pic.twitter.com/5sJg4LAzpp
— Buitenhof (@Buitenhoftv) October 8, 2017
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gelijk krijgen is inderdaad belangrijker dan gelijk hebben. Dus begrip voor de 'kleine man' resp het kleinere MKB is bestuurlijk verstandig. Echter, Sijbesma had de politiek en zijn peers (mn Shell) wel wat steviger mogen aanspreken. De tijd van excuses is voor de grote jongens voorbij. Zeker nu steeds duidelijker wordt dat je als bedrijf spot met je eigen toekomst - en dus ook met de belangen van je aandeelhouders - als je niet voluit voor duurzaam gaat.
Hoe sneller we CO2 een stevige prijs kunnen geven hoe beter dat is, zei Sijbesma terecht. Dat pleidooi geldt wat mij betreft niet alleen voor CO2. Alle externe maatschappelijke kosten die worden afgewenteld moeten zsm in de marktprijzen verwerkt gaan worden. Zeker bij food met veel niet doorberekende externe kosten en daardoor natuur- en milieuschade is dat zeer belangrijk. Daarnaast moeten ecosysteemdiensten meer beloond gaan worden. Dat geeft boeren met de natuur tov boeren ten koste van de natuur veel meer kansen. Met deze twee maatregelen ontstaat een eerlijk level playing field waarbij de markt verder zijn werk kan doen. Belangrijke beleidsopgave voor de komende jaren.