Faber hamert in al zijn doen en laten op gezondheid. Hij gelooft dat consumenten 'losgeraakt' zijn van hun etenYoghurtmaker Danone roert zich. Het bedrijf is bekend van de merken Actimel en Activia, maar ook van mineraalwaters als Evian en Volvic. En van kindervoeding zoals Nutrilon. Recent maakte Danone bekend dat het alle 100.000 werknemers een aandeel geeft in het bedrijf, gecombineerd met een jaarlijkse aanmoedigingspremie gebaseerd op een vermenigvuldigingsfactor van de waarde van het dividend. Ook maakte Faber de langetermijndoelstellingen van Danone bekend - tot 2030 - die aansluiten bij de United Nations Sustainable Development Goals. Het bedrijf stootte de afgelopen jaren (ongezonde) merken als HP Sauce, Lea & Perrins en Kronenbourg bier af om te focussen op zuivel, water en babyvoeding. Het zet in op 100% recyclebare en CO2-neutrale plastic flessen voor Evian. De Amerikaanse Danone-tak is sinds kort B Corp gecertificeerd en is nu het grootste bedrijf ter wereld dat die kwalificatie mag voeren.

Emmanuel Faber, fotocredits Swaf75/Wikimedia
In het interview zegt hij tevens te hopen dat president Emmanuel Macron een nieuwe, Europese toon van zaken doen in de wereld mogelijk maaktBritten dik door gebrek aan vers
Faber hamert in al zijn doen en laten op gezondheid. Hij gelooft dat consumenten 'losgeraakt' zijn van hun eten en niet weten hoe hetgeen ze eten hun welzijn en gezondheid beïnvloedt. Volgens hem maakt de Brexit de Britten straks dik. "Ik denk dat de zorgen over de gezondheidssituatie, het obesitasprobleem en de diabetesgolf door de Brexit nog groter zullen worden omdat de Britse landbouw niet zelfvoorzienend is", zegt hij in de krant. Britten zullen meer moeten gaan betalen voor verse groenten en fruit omdat de importkosten zullen stijgen. En voor de lagere inkomens betekent dat dat ze zullen moeten terugvallen op goedkoop junkfood, "met het risico van een verslechtering van de algemene gezondheid en de voedingstoestand van de Britse bevolking."
In het interview zegt hij tevens te hopen dat president Emmanuel Macron van Frankrijk een nieuwe, Europese toon van zaken doen in de wereld mogelijk maakt. Hij suggereert dat handel en verkoop op waarden en niet alleen op geld, zoals het Anglo-Amerikaanse, gebaseerd moeten zijn. Juist dit weekend werd in Parijs op vriendelijke maar niet mis te verstane wijze gedemonstreerd tegen zijn voornaamgenoot die te arrogant, te directief, te weinig menselijk en vooral te zakelijk zou zijn volgens de politieke beweging La France insoumise van Jean-Luc Mélanchon. Mélanchon wil 'een mensenzee' de straat op tegen president Macron, terwijl Faber nu juist eindelijk een zakelijke, maar door waarden geïnspireerd man aan het hoofd van Frankrijk ziet.
Foodlog organiseert het snelcongres
Gezonde Innovatie:
hoe kom je van herformulering naar het uitvinden van een gezond aanbod?
Dat blijkt niet zomaar een vraag. Schrijf je nu in: maandag 4 juni (Utrecht, stadion Galgenwaard)
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wouter #3 Het blijft vaak bij mooie verhalen. Kan je zeggen "Is dan toch tenminste iets" Ook woorden hebben misschien betekenis en iets van een gevolg. Maar tegelijkertijd is het wantrouwen groot, zeker als je ziet wat er in het schap staat, hoe de kindermarketing werkt, en hoe lang het duurt voor dat er wat verandert. Als je echt snel wil gaan zoals meneer Faber stelt, heeft hij de macht dat het morgen uit de schappen is. Zo snel kan het gaan.
Ondertussen zijn de grote bedrijven bezig met het consumentengedrag van de toekomst. En in zo'n discussie zit ik op Facebook. In dit geval gaat het over consumentengedrag in 2025,2035 en 2050. Mijn antwoord daar is: Consumenten gedrag wordt voor een belangrijke mate bepaald door het aanbod. Als de producenten vandaag beginnen en echt werk maken van gezonder eten, betaalbaar eten en duurzamer eten dan komt het in 2025 en zeker 2035 wel goed.
Importeren is idd altijd makkelijker dan het zelf moeten verbouwen, dan moeten ze dus ook aan de agraxit, maw, van veestapels oid over naar echte landbouw.........
#2 Waarom de Britse landbouw niet zelfvoorzienend is? Dat is het gevolg van een - bekeken door de ogen van Brexit - 'systeemfout' als gevolg van een politieke beslissing. Eind 19e eeuw besloten de Britten dat het goedkoper was agrarische producten te importeren of door buitenlandse arbeidskrachten te laten oogsten en verwerken.
Maar 1 van de per week gegeten 28 porties groente en fruit is door-en-door Brits.
Danone en dikke kinderen. Na bovenstaand bericht onmiddellijk naar Albert Heijn gefietst. Enorme koelwand met deuren. Op kinderooghoogte prachtige verpakkingen met gesuikerde yoghurt met snoepjes. Kind wordt geacht de snoepjes in de gesuikerde yoghurt te doen. Feest!
En hoe zat het ook weer met kinderlokfiguurtjes op de verpakking? Ik kocht een Danone dikmakertje met snoepjes in de vorm van hartjes en buitenop, bovenkant en opzij, de vrolijke kop van Minnie Mouse.
Revolutie, Emmanuel Faber van Danone?
Waarom is de Britse landbouw niet zelfvoorzienend en waarom gaan ze dat dan niet doen? Ik bedoel als voorbeeld maar te zeggen dat Nederland tig keer kleiner is dan het Engelse eiland van de UK en wij bijv in het westland heel veel kassen hebben staan. Lijkt me niet zo moeilijk voor een veel groter land daar om dat ook te gaan bouwen???? Ruimte zat lijkt mij?