De meest ziekmakende voedingsmiddelen zijn tegelijk ook het gezondst. Dat stelt het Center of Science in the Public Interest (CSPI) dat op basis van voedingsgerelateerde ziekteuitbraken een top-10 heeft samengesteld.
Het Amerikaanse onderzoek heeft een top-10 van meest ziekmakende voedingsmiddelen samengesteld. Dit gebeurde op basis van 17 jaar van uitbraken van voedingsgerelateerde ziekten. Het gaat daarbij om producten met giftige stoffen, die buikpijn, misselijkheid en diarree veroorzaken en die in het uiterste geval zelfs dodelijk kunnen zijn.
Top 10:
1. Bladgroente (363 uitbraken; 13.600 ziektemeldingen)
2. Eieren (352 uitbraken; 11.163 ziektemeldingen)
3. Tonijn (268 uitbraken; 2341 ziektemeldingen)
4. Oesters (132 uitbraken; 3409 ziektemeldingen)
5. Aardappelen (108 uitbraken; 3659 ziektemeldingen)
6. Kaas (83 uitbraken; 2761 ziektemeldingen)
7. Roomijs (74 uitbraken; 2594 ziektemeldingen)
8. Tomaten (31 uitbraken; 3292 ziektemeldingen)
9. Kiemgroente (31 uitbraken; 2022 ziektemeldingen)
10. Bessen (25 uitbraken; 3397 ziektemeldingen)
Rund- en kippenvlees zijn overigens niet in de lijst opgenomen. Bovendien is onduidelijk hoeveel van de uitbraken daadwerkelijk door de producten komen. Uitbraken door tomaten zouden namelijk ook heel goed door de salade kunnen komen. En aardappelen zullen waarschijnlijk niet in alle 108 uitbraken de oorzaak geweest zijn, omdat deze vrijwel altijd voor consumptie eerst gekookt worden.
Koel bewaren
'Met de resultaten van dit onderzoek moeten mensen nu niet hun gezonde eetgewoonten veranderen', zegt de voornaamste auteur van het onderzoek Sarah Klein. 'Het gaat er meer om, om voeding koel te bewaren en goed door te koken en om de consumptie van rauwe eieren en oesters te vermijden.'
Agressievere waakhond
Voornaamste conclusie van het onderzoek is eigenlijk dat de Food and Drug Administration (FDA) een agressievere waakhond moet worden om dit soort uitbraken in de toekomst te voorkomen.
'We willen dat we nu daadwerkelijk de macht krijgen om preventieve maatregelen te kunnen nemen zodat het aantal voedingsgerelateerde uitbraken van ziekten omlaag kan’, reageert een woordvoerder van de FDA.
Bron: EVMI
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"kan men weerstand opbouwen met een dieet (’gezonde voeding’, wat dat ook zijn mag) tegen een ramp die zich in je lijf aan t voltrekken is?" vraagt Wouter Klootwijk.
Koolsoorten, met name broccoli bevat glucosinolaten. Hiervan wordt gezegd dat ze kankerremmend zijn. Het mechanisme is dan zodanig dat deze stoffen door het afweermechanisme als lichaamsvreemd worden herkend. Gevolg is dat er enzymsystemen worden geactiveerd die vervolgens ook betrokken zijn bij het onschadelijk maken van ander stoffen.
Deze enzymen werken trouwens niet altijd gunstig. Gerrit Jan stelt dat lichaamsvreemde stoffen als glazen knikkers geen effect hebben.
Benzeen lijkt een totaal onschuldige stof, omdat het vrijwel met niets reageert. Om die reden wordt het door die enzymsystemen juist omgezet en wel in zeer reactieve stoffen die mutaties veroorzaken.
Asbest is ook een stof die nergens mee reageert. Vezels hiervan die in de longen terechtkomen kunnen niet afgebroken worden maar veroorzaken permanente ontstekingen. De combinatie roken (mutagene stoffen) en asbest (gemuteerde cellen worden aangezet om zich te delen) is om die reden heel gevaarlijk.
Hans, jij bent zelfs zonder achternaam ;-)
Marlous bestudeert de marketing van etenswaar aan de HAN in Arnhem. Ze bereidt een lezersonderzoek voor foodlog.nl voor. Daarnaast is zo geinteresseerd in eten dat ze ons heeft gevraagd of ze ook op de site mag schrijven. De ontvangst bij dit stukje is alvast warm.
De rubriek geknipt is er overigens eentje van knip en plak.
Het ligt overigens geheel aan de nalatigheid van de redactie dat Marlous nog niet in de schrijverslijst staat.
@ Redactie,
Wie is Marlous Maring ? Zie bovenaan bij schrijvers haar naam niet , Ghostwriter wellicht , afgezien van haar tekst dat meer copy-paste lijkt ?
Liesbeth, wetenschapper onder ons, kan men weerstand opbouwen met een dieet ('gezonde voeding', wat dat ook zijn mag) tegen een ramp die zich in je lijf aan t voltrekken is?
Geef me uw adres en de tijden dat uw spreekuur open is.
Voor andere Foodlogdeelnemers; het bericht waarmee dit lijntje begon is zo armzalig dat het 1. niet zo op Foodlog had mogen worden overgeschreven en 2. geen reacties verdient. Dus bij deze is dit ook niet geschreven en leest u lucht.
Je kunt je door gezonde voeding je weerstand opbouwen en daardoor uiteindelijk weer genezen. Daar ben ik van overtuigd. Voor de wetenschappers onder ons: daar is ook heel veel evidence based onderzoek naar gedaan.