De chocoladerepen van Tony's komen uit verschillende chocoladefabrieken. Zo werkt Tony's bijvoorbeeld samen met de grote Belgische chocoladefabriek Barry Callebaut zo'n 40 kilometer ten zuiden van Antwerpen, die voor vele merken de inhoud van het zilverpapier met daaromheen de papieren merkwikkel verzorgt. Dat was onlangs reden voor de NGO Slave Free Chocolate Tony's van de lijst met ethische chocoladeproducenten te schrappen. Callebaut verwerkt namelijk ook 'niet-slaafvrije' chocola.

Voor het maken van de ongelijk gevormde repen (het 'mouleren' van de chocola) werkt Tony's al 15 jaar samen met het Belgische Althaea-De Laet. Het Belgische familiebedrijf stond sinds kort in de etalage omdat er geen opvolging is. Tony's, toch al de belangrijkste klant en inmiddels marktleider in Nederland, neemt de chocoladefabriek nu helemaal over voor een niet nader bekendgemaakt bedrag.

Sneller innoveren, flexibeler zijn op productniveau en de productiecapaciteit verhogen, noemt Tony's als overwegingen om zelf chocolade te gaan maken in De Tijd. “Productie op deze schaal is voor ons een nieuwe vaardigheid die we onder de knie moeten krijgen," zegt COO Anne-Wil Dijkstra. De plannen voor 'Tony’s Chocolonely Chocolate Circus', het chocoladefabriek-annex-pretpark krijgen met de overname vastere vorm.

Het proces van chocolade maken kent verschillende stappen: van gisten (2 tot 8 dagen), drogen (in de zon of kunstmatig met warme lucht), branden (10 - 35 minuten bij maximaal 150 graden), zeven (in goede cacao zit nog altijd 1,8% schilresten), malen en persen van de cacao tot mengen, walsen, rijpen en verwarmen (samen heet dat concheren), temperen (afkoelen en opwarmen voor de juiste glans en hardheid) en tenslotte: mouleren.
Dit artikel afdrukken