Chocolade maken is een vak. Tony's Chocolonely is een merk dat zijn repen niet zelf maakt, maar al sinds de oprichting in 2005 laat maken door fabrieken van anderen. Tony's neemt het risico van de voorraad die een chocoladefabriek voor hem maakt en doet alleen de marketingcommunicatie en verkoop. Deed, want dat verandert nu.
De chocoladerepen van Tony's komen uit verschillende chocoladefabrieken. Zo werkt Tony's bijvoorbeeld samen met de grote Belgische chocoladefabriek Barry Callebaut zo'n 40 kilometer ten zuiden van Antwerpen, die voor vele merken de inhoud van het zilverpapier met daaromheen de papieren merkwikkel verzorgt. Dat was onlangs reden voor de NGO Slave Free Chocolate Tony's van de lijst met ethische chocoladeproducenten te schrappen. Callebaut verwerkt namelijk ook 'niet-slaafvrije' chocola.
Voor het maken van de ongelijk gevormde repen (het 'mouleren' van de chocola) werkt Tony's al 15 jaar samen met het Belgische Althaea-De Laet. Het Belgische familiebedrijf stond sinds kort in de etalage omdat er geen opvolging is. Tony's, toch al de belangrijkste klant en inmiddels marktleider in Nederland, neemt de chocoladefabriek nu helemaal over voor een niet nader bekendgemaakt bedrag.
Sneller innoveren, flexibeler zijn op productniveau en de productiecapaciteit verhogen, noemt Tony's als overwegingen om zelf chocolade te gaan maken in De Tijd. “Productie op deze schaal is voor ons een nieuwe vaardigheid die we onder de knie moeten krijgen," zegt COO Anne-Wil Dijkstra. De plannen voor 'Tony’s Chocolonely Chocolate Circus', het chocoladefabriek-annex-pretpark krijgen met de overname vastere vorm.
Dit artikel afdrukken
Voor het maken van de ongelijk gevormde repen (het 'mouleren' van de chocola) werkt Tony's al 15 jaar samen met het Belgische Althaea-De Laet. Het Belgische familiebedrijf stond sinds kort in de etalage omdat er geen opvolging is. Tony's, toch al de belangrijkste klant en inmiddels marktleider in Nederland, neemt de chocoladefabriek nu helemaal over voor een niet nader bekendgemaakt bedrag.
Sneller innoveren, flexibeler zijn op productniveau en de productiecapaciteit verhogen, noemt Tony's als overwegingen om zelf chocolade te gaan maken in De Tijd. “Productie op deze schaal is voor ons een nieuwe vaardigheid die we onder de knie moeten krijgen," zegt COO Anne-Wil Dijkstra. De plannen voor 'Tony’s Chocolonely Chocolate Circus', het chocoladefabriek-annex-pretpark krijgen met de overname vastere vorm.
Het proces van chocolade maken kent verschillende stappen: van gisten (2 tot 8 dagen), drogen (in de zon of kunstmatig met warme lucht), branden (10 - 35 minuten bij maximaal 150 graden), zeven (in goede cacao zit nog altijd 1,8% schilresten), malen en persen van de cacao tot mengen, walsen, rijpen en verwarmen (samen heet dat concheren), temperen (afkoelen en opwarmen voor de juiste glans en hardheid) en tenslotte: mouleren.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ach natuurlijk, Brussel! Verbeterd.
Dick Veerman: Rare definitie van "midden tussen" heb jij.
Ik heb het idee dat er bij TC iedere keer wat meer idealisme sneuvelt.
#4 ClearChox importeert en distribueert nu zo'n tien merken topchocola uit landen van herkomst: Ecuador, Colombia, Dominicaanse Republiek, Indonesië, Filipijnen, Madagaskar, India. Kameroen is slachtoffer geworden van de interne burgeroorlog, maar binnenkort (september) Oeganda. De boer krijgt goed betaald. De chocola is dan ook duurder. Het kan wel!
Je neemt me de woorden uit de mond, Norbert. Het is veel ontwikkelingsrelevanter om dáár fabrieken te bevorderen / over te nemen.