De Nederlandse chocoladefabrikant Tony’s Factory, van chocolademerk Tony’s Chocolonely, bereidt zich voor op een beursgang in Amsterdam, meldt het FD. "Zonder ook maar één concessie te willen doen aan waar Tony's Chocolonely voor staat, ben ik ervan overtuigd dat we de kapitaalmarkt kunnen gebruiken om de volgende stap te zetten op weg naar het realiseren van onze missie", aldus topman Henk Jan Beltman in een persbericht. Die missie is een 'slaafvrije' cacao-industrie. Sinds de oprichting in 2005 - door journalisten van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde - heeft het merk in Nederland een marktaandeel van 12,4% weten te veroveren. De repen zijn inmiddels in 7 landen te koop, aan reclame en marketing wordt geen geld uitgegeven. Op een omzet van €29 miljoen realiseerde Tony's Chocolonely vorig jaar een winst van €1,5 miljoen, aldus het FD. Beursanalisten zien Tony's Chocolonely als "een mooie aanwinst op het Damrak", in aansluiting op de trend van impactbeleggen.

De op een na grootste aandeelhouder van Tony's is Maurice Dekkers (34% stemrecht), voormalig eigenaar van het format Keuringsdienst van Waarde. Hij bracht het format in bij productiemaatschappij Blazhoffski dat later werd overgenomen door Warner Bros. In 2007 protesteerde TV-recensent Jean Pierre Geelen van de Volkskrant tegen de publieke middelen waarmee TV-maker Dekkers de start van de waarde van zijn aandeel in Tony's financierde.

Volgens Keuringsdienst-acteur Teun van de Keuken - naamgever van 'Tony's' - gaat het niet om een echte beursgang maar om 'een mallotige PR-stunt'. Tony's zou slechts een winkeltje in de oude Amsterdamse Beurs van Berlage willen openen. Van de Keuken is buiten de aandelen in Tony's gebleven en zei op twitter tegen een echte beursgang te zijn. Tony's Chocolonely kwam onderwijl met een update van het eerdere nieuws en zei te gaan samenwerken met 'Big Coco', de grote cacaomultinationals.
Dit artikel afdrukken