Vroeger had je wonderolie, dat hielp tegen alles. Nu is er de tomatenpil, tegen hartaanvallen, beroertes en kanker.
De nieuwe 'wonderpil' heet Ateronon en onderzoekers van de Cambridge University hebben vastgesteld dat bloedvaten er echt baat bij hebben. Het lycopeen in de pil heeft een gunstige invloed op de cellen in het endotheel, het binnenlaagje dat al onze bloedvaten bekleedt. Het endotheel zou door de lycopeenpil versoepelen, waardoor bloedvaten beter gaan functioneren en plaque verdwijnt. Daardoor neemt het risico op beroertes en hartinfarcten af, het niveau van het 'slechte' cholesterol LDL daalt en ook andere ontstekingsgerelateerde ziekten als arthritis, reuma en zelfs diabetes en kanker komen minder vaak voor. Een panacee!
Afgelopen weekend liet de Nederlandse voedingsprofessor Martijn Katan weten dat dergelijke claims met scepsis benaderd moeten worden. Jammer dus voor de juichende Cambridge wetenschappers (die uiteraard nog veel vervolgonderzoek willen en moeten doen). Volgens Katan is de relatie tussen voeding en gezondheid is niet zomaar even in een wonderpil te vangen.
Er lijkt wel overtuigend bewijs te vinden voor het preventief aanpakken van het endotheel, de 'binnenband' van onze aderen. De Nederlandse emeritus hoogleraar cardiologie Paul Hugenholz zweert bij een supplement dat het endotheel schoon houdt en niet laat verkalken. Hij maakt het echter niet op basis van lycopeen uit tomaten, maar neemt de polyfenolen uit druivenschillen als uitgangspunt. Juist ja, de wijnpil.
Voor wie de tomatenpil echt een oplossing zou zijn: de tomatentelers. Zij kunnen er heel wat van hun oogst in kwijt - volgens GFActueel moet je om dezelfde hoeveelheid lycopeen binnen te krijgen als met de tomatenpil, maar liefst 2,75 kilo verse tomaten verstouwen. Of die dan ook de prijs zullen opbrengen vraagt GFActueel zich niet af. Hugenholtz maakt zijn pil uit het gezuiverde restproduct van wijn en heeft dus geen 'edel' product nodig zoals een speciaal voor een hart- en kankerpil geteelde tomaat.
Fotocredits: magic pills, uitsnede, e-magic
Dit artikel afdrukken
Afgelopen weekend liet de Nederlandse voedingsprofessor Martijn Katan weten dat dergelijke claims met scepsis benaderd moeten worden. Jammer dus voor de juichende Cambridge wetenschappers (die uiteraard nog veel vervolgonderzoek willen en moeten doen). Volgens Katan is de relatie tussen voeding en gezondheid is niet zomaar even in een wonderpil te vangen.
Er lijkt wel overtuigend bewijs te vinden voor het preventief aanpakken van het endotheel, de 'binnenband' van onze aderen. De Nederlandse emeritus hoogleraar cardiologie Paul Hugenholz zweert bij een supplement dat het endotheel schoon houdt en niet laat verkalken. Hij maakt het echter niet op basis van lycopeen uit tomaten, maar neemt de polyfenolen uit druivenschillen als uitgangspunt. Juist ja, de wijnpil.
Voor wie de tomatenpil echt een oplossing zou zijn: de tomatentelers. Zij kunnen er heel wat van hun oogst in kwijt - volgens GFActueel moet je om dezelfde hoeveelheid lycopeen binnen te krijgen als met de tomatenpil, maar liefst 2,75 kilo verse tomaten verstouwen. Of die dan ook de prijs zullen opbrengen vraagt GFActueel zich niet af. Hugenholtz maakt zijn pil uit het gezuiverde restproduct van wijn en heeft dus geen 'edel' product nodig zoals een speciaal voor een hart- en kankerpil geteelde tomaat.
Fotocredits: magic pills, uitsnede, e-magic
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Toch vreemd, want tomatenconsumptie is pas recent exponentieel toegenomen , gelijklopend met de welvaartsziektes.
Onze (over)grootouders aten geen tomaten.
Er is een groot verschil tussen verse tomaten en tomatensap/puree. De positieve werking van bewerkte tomaat is sterker dan die van verse tomaten...
Lypoceen is niet de enige inhoudstof van tomaten. Maar weinig plantaardige levensmiddelen bevatten zoveel en een zo groot aantal vitaminen ( A, B, C en E). De tomaat bevat een aantal elementen die in andere planten maar zelden worden aangetroffen, namelijk ijzer, koper, borium, nikkel en kobalt. Melatonine is nog zo een belangrijke stof, zeker voor de hersenen, al zit die maar in geringe mate in tomaat (en o.a. druiven en noten).
Prachtig hoe alle professoren aan de 'pillen' gaan. Wij hebben van de zomer als concept groente pillen gemaakt. Alleen het water verwijdert, meer niet (ook niet verhit). Weten jullie wat de grap is? je moet 6 van deze knoepers consumeren om je dagelijkse portie binnen te krijgen. E
@Frank, denken ik een mono-pil is dus onzin. Als je toch 'iets' met pillen wilt doen, dan maak je gewoon een blend (en dat is dus wat wij ook doen bij TOP). Verder is verhit versus niet verhit nog complexer. Intracellulair materiaal is beter beschikbaar en wordt daardoor beter opgenomen in onze maag-darm. Maar veel micro-nutrienten zijn thermisch labiel, kortom worden kapot gekookt bij het maken van puree. neen, dit ligt allemaal subtieler.
En als je alleen lycopeen wilt eten, dan zou ik zeggen: haal het chemische gemaakt uit China. Wil je het uit tomaten halen, dan is het een hele uitdaging (we hebben op kantoor een all-natural extractie techniek staan, ik weet de kosten ...). Overigens geldt dit alles ook voor de 'wijnpil'.
Wouter, Martijn Katan schreef me recent dat het moeilijk voorstelbaar is een test te doen waarin je de eigenschappen van 'groentigheid' bij de preventie van kanker meet. Een aantal varianten met een rijk samengestelde inhoud van gedroogde groenten (ik heb altijd begrepen dat er geen noemenswaardig verlies is aan voedingswaarde) moet toch de basis kunnen zijn van een goed ontworpen experiment waarin in ieder geval de effecten van een groentenbom als multifactorieel geheel kunnen worden vastgesteld?
@Dick, een goed ontworpen EN geproduceerde ** groentepil kan inderdaad heel goed gebruikt worden om een goed ontworpen gezondheidsonderzoek in te zetten.
** Neen, de meeste droogtechnieken zijn niet geschikt. Klassiek drogen levert niet 100% het nutritionele profiel op van het uitgangsproduct.