Op 3 september werd een groot tomatengevecht op de Dam aangekondigd. Naar analogie van La Tomatina in het Spaanse Buñol gaan Nederlanders elkaar daar begooien met tomaten. De Dam moet er rood van kleuren

Protest tegen Poetin
De actie was bedoeld als protest tegen het Russisch voedselembargo. Het deed de tomatenprijzen zo kelderen dat de Amsterdamse organisatoren iets voor gedupeerde telers wilden doen. Ze wilden de goedkope tomaten voor een nette prijs kopen, entree heffen voor de bekogelaars die hun ticket naar Spanje konden uitsparen voor een Spaanse festijn op de stoep van ons Koninklijk Paleis om zo 'iets goeds' te kunnen doen.

Zoals de NOS op 3 september al meldde, had de actie geen zin meer omdat de tomatenprijzen toen al geen probleem meer waren. Het donkere weer had immers al voor een forse reductie van het overaanbod geleid, zodat er helemaal geen 'Poetinprobleem' meer was. Er restte nog slechts een tuindersprobleem, want de sector zat ook zonder Poetin al jaren in de problemen.

De organisatoren zetten door. Wereldproblemen ludiek oplossen is tenslotte een uitdaging op zich, zelfs als de legitimatie daarvoor door het weer als sneeuw voor de zon blijkt te kunnen verdwijnen.

Duurzaamheid & vermaak
Op AT5 toont Jan Zegwaard, één van de leidende en nog altijd succesvolle tomatentelers van ons land, zich verontwaardigd over de actie. AT5 interviewde hem:



De actie is een fout signaal in een wereld die we proberen te leren dat we niet met voedsel mogen knoeien, zegt hij. Dat is immers niet duurzaam. Dat weet inmiddels via de media heel Nederland. De organisatie van het tomatengevecht zegt het probleem van Zegwaard niet te begrijpen. Ze maken slechts vermaak met het verknoeien van afgekeurde tomaten die daarna nog steeds naar de vergister gaan om er groene stroom van te maken. 'We zijn er slechts een schakel tussen', klinkt het. Met die schakel creëren ze vermaak én een paar duizend euro voor 'gedupeerde' - maar inmiddels al door de natuur geredde - tomatentelers. Eerder had tomatenbestuurder Nico van Ruiten van LTO Glaskracht tegen de NOS al verklaard dat het om afgekeurde tomaten ging. Hij vond het verkeerde signaal kennelijk geen probleem, want liet het onbenoemd. Mogelijk ziet hij het als positieve aandacht voor een sector in de problemen. De leveranciers van de waardeloze tomaten zien er klaarblijkelijk al evenmin een punt in. Dat is logisch, want ze vangen geld voor dit 'foute signaal' en kunnen alle kleine beetjes prima gebruiken.

RTV NH (vanaf 15.45u) en SBS6 zenden het gevecht waarbij 1.000 mensen elkaar met 120.000 rotte tomaten zullen bekogelen vanmiddag live uit. Het brede publiek zal denken dat het 'voor de goede zaak' is.
Wie wereldproblemen tot een vermakelijk tomatengevecht probeert te reduceren om ze 'tastbaar' te maken, ontdekt hoe gespleten de werkelijkheid in elkaar steekt.

Fotocredits: La tomatina, TimJWWood
Dit artikel afdrukken