Het project dat daaraan ten grondslag ligt was kostbaar en risicovol. Menig teler heeft nieuwsgierig de boorinstallatie achter grote damwanden gade geslagen en zich afgevraagd of het allemaal zou gaan lukken. En het is gelukt. Zo goed zelfs dat er inmiddels op achttien verschillende plaatsen in ons land al projecten in voorbereiding zijn om hetzelfde kunstje uit te voeren. En daarmee worden tuinders minder afhankelijk van die gaspijp en daaraan gekoppelde eeuwig fluctuerende gasprijs. En als het gas nog eens op raakt dan zijn ze klaar voor de toekomst. Duurzaam noemen we dat.
Grote vraag is of het Nederlandse publiek waarde hecht aan deze inspanning. De Boschjes weten niet goed of hun vleestomaten, die van nature al goed smaken, ook extra worden gekoesterd door de burgers van ons land omdat ze duurzaam zijn geteeld.
Afzetoganisatie The Greenery wist er wel weg mee: we introduceren een speciaal label – nee, geen keurmerk – voor onze leden die een extra prestatie leveren op gebied van duurzaamheid.
Het speciale label krijgt de naam ‘Nature Counts”. Prachtig logo, maar wel weer een verwijzing naar ‘Ik kies bewust’. Vergelijk ze maar eens. Dat is nou weer een beetje jammer. Maar als tomateneters nu eens een beetje bewust willen kiezen voor fossiele-energie-arme-vleestomaten, ja dan moeten ze hier en daar maar eens op zoek gaan naar zo’n verpakking. Het is natuurlijk de vraag of supermarkten het goed vinden dat het logo op de zakjes en bakjes komen. Albert Heijn zou het gewoon Puur & Eerlijk noemen. Alle moeite die zo'n teler doet verdwijnt daarmee weer als sneeuw voor de zon. Dus Albert Heijn, gooi duurzaam nou niet op een grote hoop, daarmee motiveer je zulke fantastische initiatieven niet.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
99,85? Trouwens op wie zou ik moeten stemmen straks. Halverwege deze eeuw is fossiel zo'n beetje op en dat dringt nog niet erg door bij de verantwoordelijke politici heb ik het idee.
Mijn stapel leeswerk wordt er niet lager op op deze manier. Dank je wel Hendrik, voor je uitleg. Maar eh....373 K is ook wel 100 graden celsius ofwel het kookpunt van water..... :-)
Oh, ja literatuur? Begin een met Dietrich Pelte, "Die Zukunft unserer Energieversorgung" als overzichts werk.
In Nederland is er geen sprake van geothermische anomalieën. Voorwaarde voor die 1% is dat de HDR methode zich gaat bewijzen. (Hot-Dry-Rock methode. In Soultz-sous-Foret, La France, is een proefinstallatie in ontwikkeling.) Is de stoom temperatuur hoog genoeg in de primaire kringloop dan kan de secundaire kringloop ook een water kringloop zijn. Wanneer de temperatuur van het gesteente in de buurt van 373K of daar beneden ligt dan kan de warmte slechts voor verwarming worden gebruikt. Zelfs al ligt de temp van het gesteente maar iets boven de omgevingstemperatuur dan is het met een warmtepomp veel beter hiermee te verwarmen dan met fossiel. Dus ook al is de hoeveelheid warmte uit het binnenste van de aarde gigantisch, ze kan slechts met grote problemen bruikbaar worden gemaakt. Probleem van het aanvullen van de benodigde warmte op een plek. Dus steeds verkassen met je geothermische centrale. Kennis niet zoeken bij de politiek. Rutte van de VVD met zijn pamflet van een optimist kletst onzin over energie. Die lui van Groen Links zijn in hun reclame misplaatste optimisten wat groen betreft. En "Energieopties voor de 21 ste eeuw" van de PvdA uit 2004 ligt ergens onder in een diepe la. Over het CDA met bv Marijke Spies haar onzin heb ik al eens aangehoord, wil ik het niet eens hebben. Verdomme waar moet ik op stemmen straks?
1% maar? Da's bepaald niet veel. Zijn daar studies naar gedaan en zijn die in te zien?
Iemand uit de branche zei me eens dat we - wanneer we de hele kust volzetten met windmolens - we ongeveer 3% van de Nl behoefte ermee kunnen dekken. Daar rol je ook al niet van om.