2
Fotocredits: 'Forest', via Pixabay

FlashToen bos weer natuur werd

Staatsbosbeheer kapt bomen en werd daar honderd jaar geleden voor opgericht: om bos te planten en beheerst te oogsten. Dat zijn we vergeten, want het bos werd groot en trok allerlei nieuwe natuur aan. Nieuw: Staatsbos wil ook windmolens en zonneparken tussen de bomen 'planten'. Dat kan niet waar zijn. Toch wel, zegt Staatsbos die critici typeert als donkergroene lieden met een mening. WUR-ecoloog Patrick Jansen vindt het niet kunnen omdat de natuur in crisis verkeert. Mening of feit?

Na honderd jaar is aangeplant bos natuur geworden. En dan krijg je zulke discussies.

de Volkskrant - Waarom Staatsbosbeheer altijd meer wil zijn dan een natuurbeschermer, 4 jan 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #2
  • 7 jan '21
  • 8:32

Even uitkijken waar je precies de windmolens neerzet (zijn er trouwens al technieken om de vogels ervan weg te houden? Moet toch niet zo moeilijk zijn), en dan is er volgens mij niet veel mis mee. En zonneparken - net zoals er ecosystemen ontstaan zijn in en rond dennebossen van geimporteerde soorten, zullen ze ook ontstaan in en rond zonneparken. Meer schaduwminnende vegetatie, schuilplaatsen voor kleine diersoorten, ga zo maar door. Kan best een leuk experiment zijn.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #1
  • 5 jan '21
  • 10:14

Misschien is het wel beter als ze een paar windmolens zetten ipv draaiende ecosystemen te slopen en om te katten naar terrein met een hogere natuurvergoeding , het geld blijft toch trekken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.