Betere informatie
De U.S. Food and Drug Authority (FDA) stelde een nieuwe voedingswaardetabel voor om consumenten beter te informeren. Momenteel krijgen geïnteresseerde consumenten informatie over de totale hoeveelheid koolhydraten, het aantal vezels en de hoeveelheid suiker. Het U.S. Department of Agriculture (USDA), waar de FDA deel van uitmaakt, acht het echter ook van belang dat zij kunnen zien of een product toegevoegde suikers bevat. Die bieden immers geen voedingsstoffen, maar voornamelijk overtollige en dus dikmakende energie.
Volgens de USDA consumeren volwassen Amerikanen 2.200 calorieën, waarvan 265 - meer dan 10% dus - afkomstig zijn uit nutteloze toegevoegde suikers.
Onduidelijkheid suikergehalte bij te gedetailleerde etikettering
Het onderzoek van de International Food Council wees uit dat consumenten met het vermelden van “toegevoegde suikers”, door de bomen het bos niet meer zien. Ze schatten het totaal suikergehalte niet meer goed in. De onderzoekers lieten 1.088 consumenten hiervoor verschillende voedingswaardetabellen zien.
Als “toegevoegde suikers” onder “totaal suiker” stond, schatte 66% de totale hoeveelheid suiker goed in. Als “toegevoegde suikers” werd gecombineerd met “suiker”, maakte nog maar 55% een correcte inschatting. Zelfs de consumenten die gewend zijn om verpakkingen te lezen, werden niet wijzer van de toevoeging; slechts 45% schatte de hoeveelheid suiker goed in). Wanneer er daarentegen helemaal geen “toegevoegde suikers” in de voedingswaardetabel stonden, begrepen veel meer mensen hoeveel suiker er in een product zat. Die manier van suikers weergeven liet 92% de werkelijke hoeveelheid energie goed inschatten.
Volgens de onderzoekers denkt een deel van de consumenten dat de “toegevoegde suikers” anders zijn en dat ze deze daarom bij de totale hoeveelheid suikers moeten optellen.
Gezien de hoeveelheden suiker die we binnenkrijgen, maakt het niet uit in welke vorm die zijn toegevoegdDiscussie type suiker zinloos
De overweging van de FDA om het label te veranderen brengt een twee discussiepunten met zich mee. Is het belangrijk in welke vorm er suikers zijn toegevoegd? Zo kan er fructose- of glucosestroop zijn gebruikt. Tevens rijst de vraag of de vermelding “toegevoegde suikers”, niet zorgt voor het idee dat de afwezigheid daarvan een product onterecht 'gezond' maakt. Dikmakers als druiven bevatten uitsluitend eigen suikers, maar zijn niet gezond als je er iedere dag een kilo van eet.
Amerikaanse voedingswetenschappers zijn het erover eens dat toegevoegde suikers nutteloos zijn, schrijft Drugs.com. Het toevoegen van zowel fructose als glucose is slecht, concluderen de experts. Sommige onderzoeken geven aan dat er onderscheid tussen de twee is wanneer ze beide in pure vorm gegeven worden, zegt Kathleen Page, verbonden aan de University of Southern California's Keck School of Medicine. Maar in producten komt eigenlijk altijd een mengsel voor van fructose en glucose. In zowel honing als tafelsuiker zit 50% glucose en 50% fructose. Zelfs in de veel door de industrie gebruikte “high-fructose” maisstroop zit 45% glucose en 55% fructose, volgens de FDA. “Of je nu kiest voor biologische granen met geraffineerde tafelsuiker of natuurlijke suiker, dat maakt niets uit”, zegt Shreela Sharma, verbonden aan de University of Texas School of Public Health in Houston. Gezien de hoeveelheden suiker die we binnenkrijgen, maakt het niet uit in welke vorm die zijn toegevoegd.
Less is more
Naar aanleiding van het onderzoek hoeven fabrikanten in ieder geval geen actie te ondernemen. “Less is more” zou je kunnen zeggen. Het totaal suikergehalte zegt al genoeg. Dat betoogde in Nederland ook Fred Brouns al eens, de Nederlandse suikerkenner en hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. Hij uitte forse kritiek op de wens van de WHO om zogenaamde 'vrije suikers' te willen benoemen.
Fotocredits:Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Martijn, zie Arjan's reactie in #1. Zoals ik in #3 schrijf staat in de paper zelf inderdaad dat het IFIC de boel betaald heeft, maar er is geen sectie over conflicts of interest (dat is neem ik aan de policy van die journal).
@Dennis, #12. Wat meteen de vraag oproept, wie het onderzoek heeft gefinancierd, cq. of de onderzoekers een conflict of interest hebben.
Dick #6,
Misschien ter verduidelijking van wat ik bedoelde: Ze hebben drie typen etiketten geprobeerd (zie foto bij dit artikel). Op de eerste stond alleen:
- sugars
Op de tweede hebben ze het met een regeltje uitgebreid:
- sugars
- ...added sugars
En op de derde stonden ook twee regels, maar stond bij de eerste het woordje 'total':
- total sugars
- ...added sugars
Vervolgens was de toets om proefpersonen te vragen te schatten hoeveel suiker er in totaal in zat. Die raakten blijkbaar in de war van die tweede regel en schatte dat verkeerd. Maar wat nou als er had gestaan:
- sugars
- ... of which added sugars
Dit vergeleek ik in mijn eerdere reactie #3 met de manier waarop we dit in Nederland al jaren doen met de declaratie van koolhydraten. Daar staat dan onder: "waarvan suikers...". Vrij helder als je het mij vraagt. Het woordje 'waarvan' geeft heel duidelijk aan dat het onderdeel is van hetgeen erboven staat.
Afgezien van de vraag of de toets (schat het totaal) wel de meest relevante is, zijn in het hier besproken onderzoekje dus maar drie opties bekeken. Een logische vierde optie is achterwege gelaten, en er zijn vast nog andere te bedenken. Toch wordt op basis van slechts 2 varianten waarbij de term 'added' is gebruikt, de conclusie getrokken (en luidt de kop van dit artikel) dat de term 'added sugar' de consument verward. Ik vraag me dan ook af of men naar die conclusie heeft toegewerkt...
Dick #2, pure wetenschappelijke nieuwsgierigheid zou het motief kunnen zijn.
Ook andere motieven zijn denkbaar. Uitgaande van de gedachte dat verwarring vooraf gaat aan begrip, is het voorstelbaar dat de supporters van IFIC:
a) de verwarring zo lang mogelijk willen laten duren
b) de verwarring willen voorkomen door minder informatie te geven.
Wat dat laatste betreft is het ideaal een verpakking met alleen een plaatje erop. Bijvoorbeeld van een tomaat.
Maltodextrine is geen zoetstof, want er zit energie in: het is gewoon een koolhydraat (Google maar). Niet gek dat het zoet smaakt. "Unsweeted" lijkt me daarom niet juist